Perzisch sprookjeseten

Heel lang geleden, op de avond van 23 december van het jaar 825 voor Christus, trouwde Kalief al-Mamun, de zoon van Harun-al-Rashid, met de dochter van vizier al-Hasan ibn Sahl. Hoewel deze dochter was vernoemd naar de Perzische prinses Khadjija noemde iedereen haar Buran. Bij het binnengaan van het bruidspaleis werden er duizend parels over het hoofd van de bruidegom uitgestort. Alle gasten ontvingen geurballen waarin een papier was gestopt waarop de naam van het huis, het dorp, de slaaf of het paard geschreven stond dat vanaf dat moment aan de gast toebehoorde. Hofdichter Abu Nuwas heeft dit huwelijksfeest, dat de kalief vijftig miljoen zilveren dirhams kostte en dat bijna een maand duurde, in poëzie vastgelegd. Dit huwelijk is een onvergetelijk huwelijk gebleken. Twee eeuwen na het huwelijk wordt de naam van Buran, die verzot was op yoghurt, door de dichter Kushaham vermeld, waarop een vriend van de dichter enkele Buran-gerechten, waaronder een auberginegerecht, opneemt in zijn kookboek Kitab al-Tabikh. Kushaham schrijft: De dokter maakt grapjes over mijn liefde voor de aubergine, maar ik geef niet op. De smaak is als het speeksel dat geliefden tijdens het kussen uitwisselen. Nog worden er in Iran en vele andere landen tot in Marokko toe buran/borani/buranija/buraniyya-gerechten bereid en gegeten die wij aan dit sprookjeshuwelijk danken.

Bereiding van dit voor- of bijgerecht: Leg een schone theedoek in een zeef en plaats die op een diepe kom. Giet de yoghurt in de doek. Dek de yoghurt, die minstens een half etmaal moet uitlekken, af met een bord. Snijd de steelaanzet van de aubergine en ook een kapje van de onderkant. Schil de aubergines. Snijd de aubergine in de breedte in plakken. Bestrooi de plakken met zout en laat ze een half uur staan. Verhit intussen de olijfolie en bak de knoflook uit de knijper op een vrij laag vuur. Schep de knoflook in een kom. Dep de aubergine droog met keukenpapier. Bak de plakken aan beide kanten in vrij hete olie gaar. Laat de aubergine afkoelen. Hak het vruchtvlees zeer fijn. Meng de knoflook en zout en peper naar smaak erdoor en ten slotte de yoghurt die met een grote lepel uit de theedoek wordt geschept. Proef of er nog wat zout bij moet. Garneer met stukjes walnoot.

    • Anne Scheepmaker