Paarse zeges

Wat het agrarische CDA nooit had gekund, maar een stadse paarse regering wel: vermindering van het mestoverschot. Eindelijk. Paars heeft duidelijker maatregelen tegen mest genomen dan het CDA wenst. Bijna 6.000 veeboeren geven op en verkopen uit aan de overheid. De paarse mestbestrijders kregen wel steun in de rug van rampen als varkenspest, BSE en mond- en klauwzeer. Volgens Haagse normen kan het land de kleinere meststroom eindelijk aan. Brussel vindt nog van niet maar de christelijke partijen willen de norm juist weer versoepelen.

Een andere zege van zeven jaar Paars: de winkelsluitingswet. De winkelier die om zes uur dicht wilde hoorde bij de vaste CDA-cliëntèle die de verandering blokkeerde. Dat de supermarkt tot acht uur open blijft is een dagelijks gemak. Ook de telefoonservice is verbeterd dankzij concurrentie. Homohuwelijk, euthanasie en dan is het rijtje typisch paarse kwesties op. Andere zaken zouden met het CDA erbij ongeveer hetzelfde zijn gegaan.

    • Maarten Huygen