Nostradamus

Over de wereld circuleren e-mails met citaten uit Nostradamus die niet alleen de aanslag op het WTC, maar ook de daarop volgende Apocalyps zouden hebben voorspeld. In www.snopes.com over ,,stadslegenden'' worden die zogenaamde voorspellingen geanalyseerd. Nostradamus dichtte nog tot ver na zijn dood in 1566 door. Een kwatrijn stamt uit 1654. Sommige circulerende kwatrijnen komen van studenten die willen bewijzen hoe gemakkelijk Nostradamus-gedichten zijn te maken die op elk incident passen. Ergens onderweg in de e-mail-keten wordt Nostradamus auteur. In 2001 nog.

Een écht kwatrijn van Nostradamus heeft het over een brandende hemel in een ,,grote, nieuwe stad''. Dat zou dan New York zijn. Maar sinds het kwatrijn van Nostradamus hebben vele grote, nieuwe steden gebrand. En hebben die Arabische terroristen toegeslagen om de Normandiërs te testen, zoals Nostradamus in de laatste regel schrijft? Het vers is ook al toegepast op de helder opvlammende passage van de komeet Hale-Bopp in 1997 en het mysterieuze neerstorten van TWA-vlucht 800 in 1996. Ook heeft Nostradamus de ondergang van de wereld van vorig jaar voorzien. Vandaar dat boekhandels er vol mee liggen. Jammer voor Nostradamus dat hij niet meer leeft. Dan had hij zoveel aan zijn kwatrijnen kunnen verdienen als Jomanda die binnenkort haar gesprekken met de dode actrice Sylvia Millecam publiceert. Eigenlijk zou Millecam de auteursrechten moeten krijgen, want zij zou het hebben gezegd. Maar haar nabestaanden wijzen deze publicatie wijselijk als smakeloos af.

    • Maarten Huygen