`Museumkaart is in belang van publiek'

Het Centraal Museum in Utrecht moet bezoekers met een Museumjaarkaart weer gratis binnenlaten. Negen vooraanstaande museumdirecteuren doen die dringende oproep aan Centraal-Museumdirecteur Ex.

Sinds 9 oktober kunnen bezoekers met een Museumjaarkaart niet meer gratis het Centraal Museum binnen. Ze moeten de helft van de entreeprijs betalen. Als de regeling succesvol is, wil het Centraal Museum die per 1 januari 2002 definitief in laten gaan. Nederland telt momenteel zo'n 140.000 kaarthouders, die 17 procent van het totale bezoekersaantal van het Centraal Museum uitmaken.

`In het belang van het publiek' stuurde de directeur van het Groninger Museum, Kees van Twist, tevens bestuurslid van de Stichting Museumjaarkaart, deze week een dringend verzoek aan Ex om op dit voornemen terug te komen. Van Twist vroeg twintig directeuren van vooraanstaande musea zijn oproep te ondersteunen. Tot nu toe deden negen musea dat, waaronder het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Rijksmuseum en het Rotterdamse Boijmans van Beuningen.

Ex stuurde deze week aan negentig museumdirecteuren een brief waarin hij zijn motivatie voor het verbreken van de samenwerking met de Stichting Museumjaarkaart toelicht. De verrekenmethode waarbij een museum kaarthouders eerst gratis binnenlaat en later de helft van het toegangsgeld terugkrijgt van de Stichting, vindt Ex te omslachtig en te duur. Bovendien waren zijn ervaringen met de Stichting `ongunstig': ze geeft de `interessante bezoekersdata' waarover ze beschikt niet vrij en doet te weinig aan publiciteit en `leuke dingen' voor haar 440 leden. ,,Wij hebben voorlopig onze buik vol van die MJK'', schrijft Ex.

Van Twist: ,,De kaart is uniek in de wereld en belangrijk voor de cultuurspreiding. Het is het enige gemeenschappelijke instrument van de Nederlandse musea. Ik begrijp Ex' klachten over de hoge kosten niet. Een museum maakt dankzij de kaart juist winst: er komen wel mensen voor minder geld binnen, maar die waren anders misschien helemaal niet gekomen. Sinds de invoering van de kaart twintig jaar geleden is het museumbezoek in Nederland enorm gestegen. Het systeem werkt, en als Ex vindt van niet, dan moet hij daar met ons over praten en niet zomaar weglopen.'' Volgens Ex spreekt Van Twist `met dubbele pet op': ,,Hij is bestuurslid van de Stichting MJK. Allicht dat hij de kaart verdedigt.''

Het Haags Gemeentemuseum heeft de oproep niet ondertekend. Volgens directeur Wim van Krimpen luidt de actie van Ex `waarschijnlijk het einde van de Museumjaarkaart' in. ,,De kaart was bedoeld voor mensen met lage inkomens, maar wordt gebruikt door mensen met hoge inkomens. Dan schiet je dus je doel voorbij.''

    • Sandra Heerma van Voss