Moordpop, Annie en Potter in één

Geen gespierde superheld of een rondborstige heldin maar een jochie van een jaar of tien speelt de hoofdrol in het platformspel Evil Twin: Cyprien's Chronicles dat eind deze maand verschijnt. In Evil Twin moet een jongetje met de naam Cyprien zijn vrienden bevrijden van acht eilanden in een fantasiewereld. Zijn alterego SuperCyp met bovennatuurlijke krachten komt hem daarbij geregeld te hulp.

Evil Twin: Cyprien's Chronicles wordt uitgegeven door Ubi Soft, maar het opvallendste werk is gedaan door het Franse bedrijf In Utero. De ontwerpers van In Utero hebben een mysterieus en duister spel gemaakt dat enigszins lijkt op het alom geprezen 3D-avonturenspel Rayman. Evil Twin is echter veel dreigender en onheilspellender en biedt zelfs een vleugje horror.

Het filmpje aan het begin van het spel zet de sfeer meteen neer. Het is nacht en het weeshuis dat in beeld verschijnt heeft meer weg van een verlaten spookslot dan een liefderijk opvanghuis voor ouderloze kinderen. In het slot, voor de spiegel in de badkamer, staat Cyprien. Het uiterlijk van de hoofdpersoon van de horrorfilm Child's Play (,,Hi, I'm Chucky. Wanna play?''), de achtergrond van het weesmeisje Annie en de magische krachten – naar later blijkt – van Harry Potter. Terwijl Cyprien een roestige kraan opendraait zucht hij. Hij is jarig, maar uitgerekend op deze dag verloor hij een paar jaar geleden zijn ouders. Zijn vriendjes proberen Cyprien wat op te vrolijken. Ze hebben een verjaardagsfeestje georganiseerd, maar Cyprien heeft absoluut geen zin in een surpriseparty. Hij rent overstuur naar zijn kamer en stort zijn hart uit bij zijn (magische) teddybeer. Na een wat onduidelijke ruzie trekt de beer zich terug in zijn fantasiewereld. Zijn krachten zijn echter zo sterk dat ook Cyprien en zijn vriendjes worden meegesleurd: het spel kan beginnen.

De fantasiewereld heet Undabed en bestaat uit acht eilanden. Op ieder eiland wordt een vriendje van Cyprien vastgehouden door handlangers van The Master, de wrede heerser van Undabed. Aanvankelijk slechts gewapend met een katapult moet Cyprien proberen zijn vrienden te bevrijden. Zoals gebruikelijk in dit soort spellen, kan de hoofdpersoon op zijn route door de verschillende spelniveaus vaardigheden en hulpmiddelen verzamelen om alle gevaren die hij op zijn weg ontmoet het hoofd te bieden. Cyprien is bovendien een held(je) met een dubbele persoonlijkheid: zijn alterego SuperCyp, een duister personage dat altijd klaar staat voor actie, komt hem geregeld te hulp. Maar let op: de verandering van jongetje in superheld kost veel energie. Roep SuperCyp dus alleen op in uiterste nood.

Evil Twin: Cyprien's Chronicles is een spannend spel met een origineel verhaal. Betoverend, onheilspellend en mysterieus, maar vooral boeiend. De grafische uitvoering is zeer goed verzorgd. Naast de introductie bevat het spel veertig minuten videobeeld. De spelniveaus zijn bovendien ruim en uitgebreid. Vanaf de eilanden heeft de hoofdpersoon een breed uitzicht over de omgeving.

Een minpuntje is dat het overzicht soms ver te zoeken is. Evil Twin is te spelen in de eerste persoon – waarbij de wereld wordt getoond vanuit het gezichtspunt van Cyprien – en in de derde persoon. In die laatste spelvorm wisselen de camerastandpunten van waaruit de speler de omgeving bekijkt nogal snel en onregelmatig. En dat is vervelend, want even het overzicht verliezen kan fatale gevolgen hebben. Helemaal met vijanden als de vieze, slijmerige Stagnants en de zeerobotten Sea-sewers in de buurt.

De muziek bij met name de introductie en de eerste spelniveaus is saai. Het gesproken woord daarentegen is bijzonder levensecht én in te stellen in drie talen. Cyprien spreekt Engels, Frans en Duits.

Evil Twin: Cyprien's Chronicles. Prijs circa 100 gulden. Uitgever Ubi Soft Entertainment. Geschikt voor Windows 95, 98 en 2000. Technische specificaties: Pentium II 400 MHz; 64 MB RAM; 700 MB schijfruimte; 3D-kaart: 16 Mb, Dx8.

    • Jan Benjamin