`Loonstijgingen zijn onvermijdelijk'

De werkloosheid dreigt volgend jaar met meer dan het nu voorspelde aantal van 55.000 op te lopen als de vakbonden te hoge looneisen stellen.

Tegelijkertijd speelt sommige sectoren in de economie de krapte op de arbeidsmarkt nog steeds zoveel parten dat eigenlijk nauwelijks aan loonstijgingen valt te ontkomen.

Dat zei minister-president Kok gisteren na afloop van het Kabinetsberaad in reactie op de sombere voorspelling over de economie van het Centraal Planbureau , en de reactie daarop van vakcentrale FNV dat die vasthoudt aan een looneis van 4 procent.

Kok zei te verwachten dat de loonstijging voor volgend jaar niet centraal, maar per bedrijfstak of onderneming zal worden vastgelegd. ,,De arbeidskostenontwikkeling moet niet te hard stijgen. Maar de overspannen arbeidsmarkt stelt ook zijn eisen'', aldus de minister-president.

Met name in de zorg, de politie en het onderwijs is het nog steeds moeilijk om aan personeel te komen. ,,Die overspannen arbeidsmarkt gaat wel snel veranderen, maar nog steeds hebben grotere en kleinere bedrijven moeite om aan personeel te komen.''

In het najaarsoverleg dat deze maand begint, moet volgens Kok het belang van `duurzaam werkgelegenheidsbeleid' zwaarder wegen dan hoge looneisen. ,,Daarbij moet gezond verstand het winnen.''

Volgens Kok moet Nederland ook alert blijven op haar internationale concurrentiepositie. Een groot deel van de voorsprong op concurrerende landen als het om kostenbeheersing gaat, ,,is inmiddels opgesoupeerd'', aldus de minister-president. ,,Het water loopt de verkeerde kant op.''

De tegenvallende economische groeicijfers van het Centraal Planbureau zullen tot overschrijdingen van de begroting leiden, maar die zullen volgens Kok niet spectaculair zijn. ,,Minister Zalm hoeft zijn begroting niet ingrijpend te wijzigen, maar het mooie beeld van de derde dinsdag van september zal wel worden bijgesteld.'' Hoewel de inflatie dit jaar aan de hoge kant zal zijn, noemde de minister-president de door het Centraal Planbureau voorspelde neerwaartse aanpassing van de economische groei toch ,,beheersbaar''.