Leefbaar Nederland stijgt in peilingen

De populariteit van Leefbaar Nederland bij de kiezers groeit. De partij kreeg gisteren in de `politieke barometer' van het actualiteitenprogramma Nova zes zetels in de Tweede Kamer. Deze opiniepeiling, die wekelijks wordt gehouden door bureau Interview NSS, wees vorige week nog op vier zetels voor Leefbaar Nederland. In de weken ervoor waren dat drie zetels.

Trendwatcher Maurice de Hond voorspelde eerder dat Leefbaar Nederland met Pim Fortuyn als lijsttrekker op vijftien tot twintig zetels kan rekenen. De partij maakt op 25 november bekend wie de lijsttrekker wordt. Voorzitter Jan Nagel heeft gezegd dat hij opstapt als zijn partij niet minstens twaalf zetels krijgt.

Fractievoorzitter Paul Rosenmöller van GroenLinks noemde in Nova de opmars van de `leefbaren' zorgelijk. ,,Omdat het waarschijnlijk iets te maken heeft met de strijd van Fortuyn tegen dé islam en dé moslims'', zei hij. Rosenmöller vreest voor een ,,minder leefbaar Nederland'' als Fortuyn meer aanhang krijgt.

GroenLinks zelf lijdt in de peiling een verlies van twee zetels. De partij komt uit op elf zetels, net als nu in de Kamer. De afgelopen tijd kon de partij in de peiling steevast op zeker dertien zetels rekenen.

Ook het hoge zetelaantal voor de ChristenUnie (zeven) springt in het oog. Uit de peiling blijkt verder dat het CDA weinig schade ondervindt van het vertrek van fractievoorzitter Jaap de Hoop Scheffer. Het aanvankelijke `zetelverlies' is ongedaan gemaakt en met de nieuwe leider, Balkenende, zou het CDA op 28 zetels kunnen rekenen. De overige partijen zijn de laatste maanden redelijk stabiel in deze peilingen: PvdA 44, VVD 39, D66 7, SP 5 en SGP 3.

Hollands Dagboek : pagina 37