Knuffels, knuffels, knuffels voor Kabul

Twee Nederlandse vrachtwagens met hulpgoederen vertrekken morgen naar Afghanistan. ,,Tsjetsjenië was veel moeilijker.''

Dit schreef Laura, 10 jaar, aan de Stichting Motherhood in Andijk:

,,Ik en mijn moeder maaken een paket voor de afgaanse en ik heb een jongen in de klas en die is afgaans. mag die er ook nog een kaartje bij schrijven? in het afgaans naartuurlijk, denkt u dat het leuk is voor hem? hij is gevlugt toen hij ongeveer 2 was, en hij kan nog afgaans.''

Op achttien plekken in Nederland zijn de afgelopen week pakketten met goederen voor Afghaanse vluchtelingen verzameld. De Stichting Motherhood vertrekt maandag met twee vrachtwagens naar Afghaanse vluchtelingenkampen in Iran.

Het hadden er drie moeten zijn. ,,Maar we kregen niet genoeg geld binnen voor een vrachtwagen vol medicijnen'', zegt Nicolien de Kroon, tien jaar geleden oprichtster van de in hulpreizen naar oorlogsgebieden gespecialiseerde stichting.

Wél binnengekomen zijn zo'n 1.500 `moederpakketten' en `kinderpakketten', gevuld volgens de richtlijnen van de stichting (www.motherhood.nl). In een kinderpakket zitten: KNUFFELS KNUFFELS KNUFFELS!!; een rugzakje om alles in mee te nemen; trui, winterjas, schoenen, regenlaarsjes; haarborstel, tandenborstel, handdoek, zeep, shampoo; speelgoed; houdbaar eten, zoals Evergreen-koeken, rozijnen, noten; tekenmaterialen, pennen, kleurboek, schrift. `Schrijf op de doos met een dikke stift voor wie: boy of girl en de leeftijd, 0-3, 4-6 enz.'

In een moederpakket: pan om te koken op vuur, bestek, theeglazen; suiker, zout, olie; meel, bruine en witte bonen; GEEN VARKENSVLEES; lucifers, naaigarnituur, maandverband, zeep, vaseline; kleding, schoenen, slippers; hoofddoekjes, haarspelden, haarborstel; tandenborstel, tandpasta, waspoeder; opvouwbare jerrycan; pleisters, rolletjes verband; dagboekje, schrift, pennen.

De afgelopen jaren distribueerde de Stichting Motherhood pakketten in onder meer Irak, Turks Koerdistan, Tsjetsjenië en Moldavië. Alleen de vrachtrijders worden betaald. De vrouwen van de stichting die meegaan voor de distributie ter plekke doen dat op eigen kosten. In dit geval een vliegreis naar Teheran. Daar stappen zij op de vrachtwagens. Voor de vrouwen duurt de reis een dag of acht, voor de vrachtrijders vier weken.

De Kroon verwacht geen problemen onderweg. ,,Welnee, Tsjetsjenië was veel moeilijker. We gaan het land nu niet in.'' De vrachtwagens zijn tot dusver op geen enkele reis beroofd. ,,Dat komt, ze vallen niet op. `Jan de Lely Transport Geldermalsen' staat erop. Dat is iets heel anders dan UNHCR of Rode Kruis.''

De vrachtwagens zullen niet onverwachts in de vluchtelingenkampen verschijnen. Van tevoren wordt contact gezocht met bijvoorbeeld de Zusters van Moeder Theresa of met vrouwenorganisaties. Die geven de plaatsen door waar de hulp het meest gewenst is.

De Stichting Motherhood heeft een jaarlijkse omzet van ongeveer 150.000 gulden. De giften komen van particulieren en bedrijven en lopen op tot 15.000 gulden. Een financiële verantwoording staat op de website.