Klezmer-jazz

Hasidic New Wave is een van de New Yorkse groepen die vanaf eind jaren tachtig de klezmer hebben vernieuwd. De `angry young jews' hadden de 78-toerenplaatjes van Naftuel Brandwein, Joseph Moskowitz en Shloimke Beckerman herontdekt en wilden zich die traditie op actuele wijze eigen maken. En dus vermengden ze de klaagzang uit de sjtetls met de hedendaagse geluiden van de avantgarde-hoofdstad van de Nieuwe Wereld. Het resultaat was een radicaal soort klezmer-jazz. Vooral Frank London en Greg Wall, leiders van Hasidic New Wave, gingen ver in hun vernieuwingsdrift. Op albums met ronkende titels als Jews and the abstract Truth en Psycho Semitic verrijkten zij de Oost-Europese oneven ritmes met heavy metal-riffs, ska, swing en fonkelend koper. Op het nieuwste album, From the Belly of Abraham, is de groep erin geslaagd weer een nieuwe weg in te slaan door Senegalese sabardrums aan de mix toe te voegen. Die combinatie werkt heel goed, omdat beide delen evenveel ruimte krijgen. De polyritmische ondergrond van het West-Afrikaanse trio Yakar Rhythms werkt vooral goed in de langzamere nummers. Het Amerikaanse kwintet zelf speelt gedisciplineerder en bezielder dan ooit, wat From the Belly of Abraham hun beste werk tot nog toe maakt.

New Wave & Yakar Rhythms: Belly of Abraham (Knitting Factory, KFW 294)