Indian summer

Nederland heeft een echte Indian summer achter de rug. De zachtste oktober sinds 1706, toen voor het eerst temperaturen werden gemeten. De term Indian summer komt uit Amerika en de term stamt uit de tijd dat Amerikanen het bijvoeglijk naamwoord Indian gebruikten voor alles wat ze vals en bedrieglijk vonden, een valse zomer dus. Nu is het een loftuiting voor bladeren die fel kleuren in zonnestralen. Ligt het aan het broeikaseffect? Voor zo'n lome herfstmaand zou je dan nog wat extra gas willen geven in de auto, zij het met grote gewetenswroeging over het wassende water in de wereld. Andere wetenschappers voorspellen zelfs extreme kou omdat door al die gerieflijke noordelijke warmte de golfstromen worden verlegd. Het kan zo leuk niet zijn of in de verte dreigt straf.

    • Maarten Huygen