Geen antrax in brief van Thüringer `Achmet'

Ulla Schmidt, minister van Volksgezondheid, bracht gisteravond het verlossende woord. Geen miltvuur in Duitsland. Voor 98 procent zeker. Verdachte zendingen uit twee verschillende Duitse steden bleken toch geen antrax te bevatten. Een laboratorium in Berlijn had het vastgesteld. Ook al hadden eerdere onderzoekingen wel positieve resultaten gehad.

Urenlang spookte de vrees voor miltvuur gistermiddag rond. Het arbeidsbureau in Thüringen, zo werd bekend, had een verdachte brief ontvangen. Onderzoek in een laboratorium in Jena had uitgewezen dat een brief van ,,Achmet'' uit Islamabad besmet was met de miltvuur-bacterie. Amper van de schrik bekomen kwam de tweede melding. Uit Sleeswijk-Holstein deze keer. In het voetgangersdomein in het centrum van Neumünster waren twee verdachte pakketjes gevonden. Ook zij zouden besmet zijn. Opeens leken al die bezorgde burgers die in de afgelopen weken gasmaskers van onduidelijke kwaliteit hadden aangeschaft toch niet zo dwaas meer.

De brief van Achmet en de pakketjes uit Neumünster werden per helikopter naar Berlijn gevlogen, naar het Robert-Koch-Instituut, dé Duitse autoriteit. Daar constateerde men bij een eerste blik door de elektronenmicroscoop inderdaad verdachte langwerpige structuren. Nader onderzoek in een zwaar beveiligd laboratorium bracht de opluchting. `Het' leek wel antrax, maar `het' was het niet.

Inmiddels was de nationale crisisstaf voor een zitting in het Kanzleramt bijeengeroepen, rinkelden bij het instituut voortdurend de telefoons en maakten twee teams aldaar zich op om uit te rukken. Het postverdeelcentrum in Jena was toen al urenlang uit voorzorg gesloten.

Gisteravond laat meldde een 30-jarige kunstenaar uit Neumünster zich met zijn advocaat bij de politie. Hij wilde met de witte pakketjes zijn verjaardag vieren en aandacht vragen voor de beeldende kunst. Van Achmet uit Islamabad, die zijn brieven in Duitsland post, is niets vernomen. Al tweeduizend keer zijn in de afgelopen weken verdachte pakketjes op hun inhoud onderzocht. Als het zo doorgaat, verzuchtte de woordvoerder van het instituut, legt de paniek onze laboratoria nog lam.