Filmwereld

Dat vriendjespolitiek en de Nederlandse filmwereld bijna synoniem zijn, mag bekend verondersteld. Daarom doet het me deugd dat de macht die de PvdA uitoefent, en met name Felix Rottenberg, eindelijk aan de kaak wordt gesteld. Al heel lang volg ik de filmwereld van zeer nabij en kan niet anders concluderen dan dat deze bestuurd wordt door een stelletje onnozele stoethaspels.

Decennialang kraakt het al in de filmwereld zonder dat men werkelijk naar oplossingen zoekt. Recentelijk kwamen ze dan met het zogenaamde film-cv waarvan uitsluitend de meest op geld beluste en elleboogbehendige `filmmakers' gebruik wisten te maken. Een knap staaltje van vriendjespolitiek en bestuurlijk onbenul kwam met de film-cv van The Discovery of Heaven aan het licht. Overigens gaan film-cv's in de huidige vorm verdwijnen omdat de schatkist hierdoor ettelijke tientallen miljoenen derft. Structureel verandert echter niets.

En toch is het heel eenvoudig en uiterst goedkoop om de Nederlandse film meer een gezicht te geven. Meer scenario's produceren en meer aandacht besteden aan publiciteit, zoals jaren gelden al werd geopperd.

    • Leo J.M. Dekker