Expansie Ahold in M-Amerika

Supermarktconcern Ahold breidt uit in Midden-Amerika. De winkelketen wordt mede-eigenaar van in totaal 253 supermarkten met een jaaromzet van 1,3 miljard dollar (3,1 miljard gulden).

Ahold had al een gezamenlijke organisatie met winkelketen La Fragua uit Guatemala. Door nu ook samen te gaan met de Costaricaanse winkelketen CSU krijgt Ahold er 128 supermarkten bij in Costa Rica, Nicaragua en Honduras. De nieuwe combinatie, Central American Retail Holding (CARHCO) wordt de grootste winkelketen in Midden-Amerika. Ahold, La Fragua en CSU nemen daar elk voor eenderde in deel. Over de aanschafprijs geeft Ahold, moederbedrijf van Albert Heijn, geen openheid.

Bij La Fragua en bij CSU werken samen 15.000 mensen. Beide organisaties zijn winstgevend en staan volgens Ahold bekend als klantgerichte, innovatieve organisaties. De gezamenlijke onderneming van Ahold en La Fragua bestond sinds 1999. La Fragua heeft winkels in Guatemala, El Salvador en Honduras en draait een omzet van 640 miljoen dollar.

Alle activiteiten van CSU , La Fragua en Ahold in de Midden-Amerikaanse landen, met samen 35 miljoen inwoners, komen samen in het nieuwe verband. Ahold deed eerder dit jaar twee grote overnames in de Verenigde Staten. Het supermarktconcern heeft wereldwijd een omzet van 60 miljard dollar.