Eerste analyse

De klap kwam hard aan bij de Nederlandse vrouwen op het wereldkampioenschap in Parijs. Als je als titelverdiger er in de voorronde al uitvliegt heb je iets om over na te denken. De eerste analyses liggen voor de hand: Nederland heeft het laten liggen tegen de zwakke landen. Tegen de onderste drie van de voorronden behaalde ons land slechts 34 wedstrijdpunten, terwijl 54 normaal is en 40 al genoeg bleek voor plaatsing naar de volgende ronde. Behalve tegen China, dat Nederland alle hoeken van de het immense Stade de France (de speelgelegenheid) liet zien, deden de vrouwen het tegen de sterke landen eigenlijk uitstekend.

Misschien is het dus een stijlkwestie. Nederland speelt gedegen, verzorgd bridge, maar het extra beetje flair en agressiviteit dat je nodig hebt om tegen de zwakke landen uit te halen, kwam er in dit toernooi niet uit. De verschillen in het internationale vrouwenbridge zijn aan de top marginaal en vanuit die optiek bezien hoeft Nederland zich de voortijdige uitschakeling niet al te zeer aan te trekken.

Zorgelijk is wel dat naast de drie bestaande paren eigenlijk geen enkel ander paar in aanmerking komt om Nederland op het hoogste niveau te vertegenwoordigen. Martine Verbeek, die in 2000 de Venice Cup won, maar in Parijs werd vervangen door Femke Hoogweg, is bezig met de opleiding van een geheel nieuwe groep van talentvolle jonge meisjes. In een volgend decennium komt het allemaal wel goed, voorziet ook speelster Jet Pasman: ,,Maar voorlopig moeten ze het maar met ons stellen. Ik zou niet weten wie de bond anders zou moeten afvaardigen''.

Wietske van Zwol speelde geen slecht toernooi. Onderstaand spel wikkelde ze technisch prima af:

NZ/Z

♠ 10 8 6

♡ A V 10 7 2

♦ A V 10 5

♣ 10

♠ 7

♠ V 5 4 3 2

♡ B 5 4 3

♡ H 8

♦ B 6 2

♦ H 7 4

♣ H V B 8 2

♣ 9 5 3

♠ A H B 9

♡ 9 6

♦ 9 8 3

♣ A 7 6 4

Van Zwol zat als zuid in 3SA, waartegen west uitkwam met ♣H. Van Zwol nam de derde klaveren en gooide uit dummy een ruiten en een schoppen weg. Ze ging door met ♡9 voor de heer van oost, die schoppen naspeelde voor het aas. De leider speelde nu harten naar de tien en incasseerde de rest van de hartens. Oost gooide een ruiten en twee schoppens af. Van Zwol sloeg nu veilig ♠H en gooide oost in met de laatste schoppen, zodat ♦A en ♦V slag acht en slag negen opleverden. NZ plus 600. Niet zo moeilijk? Oordeelt u zelf. De Bermuda Bowl houder van 2000, Eric Rodwell, speelde het spel ook. Ook hij dook twee keer de klaverenuitkomst, maar uit dummy gooide hij een harten en een ruiten af. Na ♣A, speelde de Amerikaan harten naar de vrouw voor de heer van oost. Schoppen was voor het aas, harten voor de tien, ♡A (oost en zuid ruiten weg), ♡7 (oost en zuid schoppen weg), schoppen naar de heer en toen probeerde de leider ruiten naar de vrouw: twee down. NZ -200.

In de strijd om de Bermuda Bowl zijn op dit moment een aantal landen in heftige strijd verwikkeld. Niet echter de Verenigde Staten 1 (met Rodwell-Meckstroth en Soloway-Hamman), dat in de kwartfinale hardhandig door Olympisch kampioen Italië uit het toernooi is gekieperd. De Verenigde Staten 2 bereikten, ten koste van Frankrijk, wel de halve finale. De Amerikanen spelen met het roemruchte paar Sontag-Weichsel. Van hen een spel waarvan het Daily Bulletin in Parijs verklaarde dat 5♡ het maximum is. VS 1 versus Australië, ronde 13:

W/-

♠ 10 7 6

♡ 6

♦ V 7 5

♣ H V 8 4 3 2

♠ H V B 3

♠ A 9

♡ V 3

♡ A B 10 8 5 4

♦ H 10 8 3 2

♦ A 6

♣ 9 5

♣ A B 10

♠ 8 5 4 2

♡ H 9 7 2

♦ B 9 4

♣ 7 6

West

Noord

Oost

Zuid

Sontag

Weichsel

1♦

3♣

3♡

pas

4♡

pas

4♠

pas

5♡

pas

6♡

pas

pas

pas

Na het controlebod van 4♠ vond Alan Sontag het welletjes en zwaaide af naar 5♡. Peter Weichsel was nog niet klaar; hij vond zijn kaart mooi genoeg voor slem. Na een klaverenstart is het contract in groot gevaar, omdat troefheer fout zit.

Zuid startte uiteraard met klaveren, de kleur van zijn partner. Weichsel won het aas en besloot, gezien noords barragebod, af te zien van de snit op troefheer. Hij sloeg troefaas en speelde eerste vier maal schoppen, waarop in zijn hand de klaverenverliezers verdwenen. Goed getaxeerd van de leider want zuid moest ondanks zijn troefbezit alle schoppens bijlopen en noord was beroofd van zijn enige troefje. En nadat troefheer er uit was gejaagd claimde Weichsel twaalf slagen. Simpel en doeltreffend.

    • Jan van Cleeff