DE WEEK

Op 15 november

staat Nederland stil. Landelijke stakingsdag bij de kinderopvang. Wegens een laaiend loonconflict. De vakbond hoopt dat zoveel mogelijk kinderdagverblijven dicht zullen blijven. Wie weet zullen ouders een snipperdag moeten nemen, bedrijven op halve kracht draaien en zal de economie, op de pretparken en McDonald's na, een veer moeten laten.

En de economie

kon een impuls wel gebruiken. Zowel dit als volgend jaar groeit die nog maar met 1,5 procent, voorspelt het CPB. De investeringen zullen krimpen, de werkloosheid zal stijgen en het begrotingsoverschot bijna wegsmelten.

Bevries alle lonen en salarissen, stelt de werkgeversorganisatie in het midden- en kleinbedrijf voor, die zelf voor volgend jaar op maar één procent groei in Nederland rekent.

Daarmee vergeleken

ziet het er voor de industriële wereld als geheel beroerder uit. De Verenigde Staten staan met één been in een recessie, Japan is er nu helemaal in weggegleden en Duitsland stagneert. Sterker: niet eerder na de Tweede Wereldoorlog is het voorgekomen dat de drie economische grootmachten tegelijkertijd in moeilijkheden zitten.

Tel daarbij de terreur die Amerika in zijn greep houdt, de wurgende uitwerking daarvan weer op het consumentenvertrouwen en, last but not least, Argentinië, dat onder zijn buitenlandse schuldenlast bijna bezwijkt en als het ware de trekker kan overhalen, en het hele beeld is grimmiger dan het ooit in deze halve eeuw geweest is.

Alsof zij de hoop

niet wil verliezen en het goede voorbeeld wil geven, heeft de Amsterdamse beurswaakhond besloten dat zijn personeel en bestuur voortaan in aandelen mogen beleggen. Beleggen is goed voor de economie, verklaarde STE-voorzitter A. Docters van Leeuwen. ,,Wij willen niet intern het standpunt innemen dat beleggen eigenlijk slecht en verboden is, en afstand nemen van het beeld als zou de effectenhandel smoezelig zijn, zoals de automarkt in Utrecht.''

Bij wie zou dat beeld dan, op misschien een mullah na, verder nog bestaan?

Als beurswaakhond houdt zij toezicht op al het effectenverkeer, dus voortaan ook op zichzelf.

Euronext, dat vorig

jaar ontstond uit de fusie van de beurzen van Amsterdam, Brussel en Parijs, troefde zowel de London Stock Exchange als Deutsche Börse af met de overname van de Londense optiebeurs Liffe. Daarmee ontstaat de grootste Europese beurs voor contracten op opties, aandelen en obligaties, de zogeheten derivaten. Waarmee Deutsche Börse, die in dit opzicht tot nu toe de grootste in Europa was, dubbel werd overtroefd.

In de VS werd

Boeing door Lockheed Martin overklast. Van het Pentagon kreeg de laatste de opdracht van de eeuw: de bouw voor 200 miljard dollar van de Joint Strike Fighter, het nieuwe Amerikaanse gevechtsvliegtuig dat de F16 straks moet vervangen - dezer dagen in actie te zien. Sceptici vragen zich af of het hele militaire concept dat aan de JSF ten grondslag ligt niet ook aan vervanging toe is.

Bij Ford werd

topman Nasser vervangen. Of liever: door de familie Ford eruit gewerkt. Diens opvolger wordt de achterkleinzoon van grondlegger Henry Ford, volgens sceptici iemand wiens beroemde achternaam maar door één ding overtroffen wordt, zijn gebrek aan kwaliteiten.

KPN zegt zijn

sponsorcontract met de KNVB op. Het levert, vindt KPN, te weinig publiciteit op. Maar wat valt er over KPN dan nog voor goeds te melden? Zou trouwens met de komst van een nieuwe sponsor de kwaliteit van het voetbal in Nederland weer omhoog gaan?

Banken zullen in hun contracten milieueisen opnemen. Dat besloten ze na beschuldigingen van Nederlandse milieuorganisaties dat zij bij de vernietiging van tropisch regenwoud betrokken zijn. Oliepalmplantages in Indonesië, waar wordt gekapt dat het een aard heeft, zijn dus gewaarschuwd als ze geld komen lenen.

Het mestprobleem

is in Nederland de wereld uit. Dat komt doordat varkenshouders, vooral in Noord-Brabant, zich massaal hebben laten uitkopen met geld van Den Haag. Niet alleen minder fosfaat in de grond, ook minder stank boven de grond.

Nu nog een oplossing voor de kinderdagverblijven. Of mag dat geen centen kosten dan?

    • Paul Friese