Brandweerlieden in New York woedend over `bezuiniging'

Woedende brandweerlieden in New York hebben gisteren bij het vernielde World Trade Center geprotesteerd tegen het besluit van het gemeentebestuur om minder manschappen in te gaan zetten bij de bergingswerkzaamheden. De demonstratie, waaraan zo'n duizend brandweerlieden deelnamen, liep uit de hand toen een groep door de afzetting rond de ruïnes van het World Trade Center wilde breken. De politie arresteerde twaalf brandweermannen.

Burgemeester Rudolph Giuliani kondigde eerder deze week aan dat hij het aantal brandweerlieden dat helpt bij het zoeken naar lichamen wil verminderen van honderd naar 25 omdat de situatie ter plekke steeds gevaarlijker wordt. Maar volgens de demonstrerende brandweerlieden is het besluit vooral ingegeven uit bezuinigingsoverwegingen. Zij riepen gisteren de leuze `Bring them home', daarmee refererend aan de ongeveer 400 brandweerlieden die tijdens de reddingswerkzaamheden onmiddelijk na de terroristische aanslagen van 11 september om het leven zijn gekomen. De lichamen van nog ongeveer 250 brandweermensen worden vermist.

Giuliani reageerde gisteren met te zeggen dat hij begrip heeft voor de gevoelens van de brandweermensen die hun collega's hebben verloren, maar dat ,,gedrag zoals vandaag is vertoond, niet aanvaardbaar is''. Een brandweerman zei: ,,Dit is een oorlog en we willen onze gevallen broeders van het slagveld halen.''

In Californië bewaken sinds gisteren eenheden van de Nationale Garde de Golden Gate-brug bij San Francisco en andere grote bruggen om een terroristische aanslag te voorkomen. Gouverneur Gray Davis van Californië maakte donderdagavond bekend dat ,,geloofwaardig bewijs'' is ontvangen dat tussen 2 en 9 november een of verscheidene aanslagen zullen worden gepleegd op de bruggen. De federale recherchedienst FBI relativeerde de waarschuwing gisteren enigszins door te verklaren dat er nog geen bevestiging is van de informatie over nieuwe aanslagen op bruggen aan de Amerikaanse westkust. ,,De beste voorbereiding is om de terroristen te laten weten dat we weten wat zij van plan zijn en dat we klaar staan voor hen'', zei gouverneur Davis.