Beurs is helemaal niet goedkoop

Verkopers van beleggingsfondsen kunnen mooi uitleggen dat de beurs vooruitloopt op economisch herstel. Als dus de wereldeconomie uit het dal klimt vanaf het derde kwartaal van 2002, dan kan de beurs daar al binnenkort een voorschot op nemen. Misschien, maar de beurs kan niet zo makkelijk stijgen wanneer de verhouding tussen koers en winst eigenlijk nog steeds hoger is dan past bij een recessie. Martin Barnes van de Bank Credit Analyst vergelijkt terecht de koers-winstverhouding van 24 op de S&P nú met eerdere waarden van rond de 12 op de bodem van eerdere recessies in de economie. Ook vergeleken met de lange rente is de aandelenbeurs op dit moment helemaal niet goedkoop.

Bij lagere koersen zou het dividendrendement beter passen bij de opbrengst van obligaties. Maatstaven voor waardering maken dus minder optimistisch over aandelen dan uitsluitend het ,,beurs neemt voorschot op herstel'' verhaal. Het is daarom maar veiliger om bescheiden te blijven bij het voorspellen. De verkopers hebben alle belang om te hameren op de beurs die zo knap negen maanden vooruit kan kijken; beleggers moeten accepteren dat over de waardering groot verschil van mening bestaat. Bovendien: hoe langer de beurs zijwaarts beweegt, des te meer zullen ongeduldige beleggers in aandelen uitstappen, en ook dat is niet behulpzaam. De mintekens in het overzicht zullen zeker een keer weer omslaan in plussen, maar de timing is nog veel onzekerder dan gewoonlijk in deze fase van de economische conjunctuur.

    • Eduard Bomhoff