Atoom versus olie

Amerikaanse en Franse inlichtingendiensten meldden deze week de dreiging van een concrete terreuraanslag. Vice-president Cheney werd naar een geheime plek gebracht en er kwam een vliegverbod boven Amerikaanse kerncentrales. Frankrijk stelt afweergeschut op. Als een groot, zwaar vliegtuig zich op een reactor stort, lopen duizenden omwonenden gevaar. Gelukkig is het luchtruim te beveiligen en voor een kernramp is een zware, welgemikte dreun met hevige kerosinebranden noodzakelijk.

Greenpeace heeft altijd tegen terreuraanslagen op kerncentrales gewaarschuwd. De huidige dreiging bezorgt Greenpeace het definitieve argument voor sluiting. Toch kan juist het stoppen met kernenergie de gevaren voor de samenleving vergroten. Het Westen wordt dan nog afhankelijker van olie uit fundamentalistische landen als Saoedi-Arabië, waar veel terroristen vandaan komen.

    • Maarten Huygen