Winstdemping

Het is een snelle wereld, die consultancy. Fraaie bolides, state-of-the-art laptops, twee mobiele telefoons in je binnenzak – privé en zakelijk – en natuurlijk een personal organiser. Je moet immers goed georganiseerd zijn als organisatie-adviseur.

Maar de snelheid zit er ook op een andere manier goed in. Zo heb je nog twaalf partners, en zo heb je er nog slechts twee over van het oorspronkelijke team. Het overkwam de Nederlandse vestiging van Arthur D. Little, een wereldwijde technologieconsultant. De afgelopen tijd zijn tien brengers van omzet en resultaat opgestapt. Reden: mismanagement bij het moederconcern in Amerika waar opgelopen verliezen gedempt moeten worden met de winsten van Europese vestigingen, ook uit Nederland. Althans, zo luidt de oekaze vanuit het Amerikaanse hoofdkwartier.

De meeste van de vertrokken Nederlandse partners zitten nu thuis. Even uitblazen van de hectische maar gouden jaren die de adviesbranche heeft beleefd. De schoorsteen kan nog even blijven roken, het is nu tachtig uur per week aan de kinderen besteden in plaats van aan het advieswerk.

Maar hoe moeten zij verder? De opportunities liggen voor het oprapen. Er is bijvoorbeeld een leuk beursgenoteerd bedrijfje in de aanbieding wat tegen de adviessector aanschurkt. Het heet Management Share, het verkeert in surseance en zoekt naarstig naar geldschieters. Het voordeel: er komen geen bevelen meer uit Amerika. Alleen moet de bedoezelde naam van het inmiddels afgeslankte beursfondsje overboord.

Zou Management by Little wat zijn?

    • Mark Houben