Wijers gaat bonden helpen met KPN

Oud-minister H. Wijers van Economische Zaken gaat voor de vakbonden bekijken of het terecht is dat telecomconcern KPN 4.800 werknemers gedwongen wil ontslaan. Wijers, die consultant is bij de Boston Consulting Group, komt uiterlijk volgende week vrijdag met een oordeel.

Volgens KPN is de nood zo hoog dat het op korte termijn tot gedwongen ontslagen moet overgaan. Volgens de ondernemingsraad en de vakbonden heeft KPN zijn plannen nog onvoldoende onderbouwd en zou het aantal ontslagen lager kunnen zijn en het tempo van afvloeien langzamer kunnen.

De vakbonden en KPN hebben gisteren opnieuw onderhandeld over een nieuw sociaal plan voor de aangekondigde ontslagronde. KPN wil het bestaande plan, dat eerder dit jaar was afgesproken voor een periode van drie jaar, van tafel omdat het concern het niet meer kan betalen. Dat oude plan omvatte bijvoorbeeld een periode van een half tot maximaal twee jaar waarin `overtallige' werknemers nog op de loonlijst blijven staan terwijl ze op zoek zijn naar een baan.

Onderhandelaar P. Wiechmann van Abvakabo FNV zei wel dat beide partijen het eens zijn over de noodzaak om de ontslagen werknemers te begeleiden bij het zoeken naar een nieuwe baan, zoals KPN ook al had aangekondigd. ,,Maar bij alles wat geld kost, liggen de standpunten flink uit elkaar'', zei Wiechmann tegen het persbureau ANP. Hierbij gaat het om zaken als een ouderenregeling, een aanvulling op een werkloosheidsuitkering en het stimuleren van vrijwillig vertrek in het gehele bedrijf.