Van der Moolen rekent op groei

De aanslagen in New York hebben wel tot een eenmalig verlies van opbrengsten op de effectenbeurzen geleid, maar zullen geen duurzaam effect hebben, zei bestuursvoorzitter F. Böttcher van beursbedrijf Van der Moolen gisteren bij de presentatie van de kwartaalcijfers. De vooruitzichten voor verdere groei van de financiële markten blijven op langere termijn gezien sterk.

Van der Moolen is als hoekman vooral actief in Amsterdam en de Verenigde Staten. Het haalt ongeveer 70 procent van zijn omzet uit de Verenigde Staten.

Van der Moolen heeft duidelijk de directe gevolgen van de gebeurtenissen van 11 september ondervonden. De Amerikaanse effectenbeurzen bleven vier dagen dicht, de Amex in New York sloot twee weken en dat leidde tot problemen bij de onlangs overgenomen effectenmakelaar Cohen, Duffy, McGowan. In Europa verlieten beleggers de beursvloeren. Dat alles leverde een forse inkomstenderving op, want Van der Moolen moet het als specialist (tussenhandelaar) hebben van drukke, bewegelijke markten.

Het derde kwartaal leverde een winst uit gewone bedrijfsuitoefening op van 19,2 miljoen euro (43 miljoen gulden) op. Dat was 34 procent minder dan in dezelfde periode van 2000, en iets lager dan veel analisten van zakenbanken hadden voorzien. Over de eerste negen maanden zakte de winst bij Van der Moolen met 27 procent naar 73,1 miljoen euro (161 miljoen gulden).

Voor heel 2001 verwacht Van der Moolen een daling van het resultaat van ongeveer een kwart ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het jaar 2000 was met 137 miljoen euro een recordjaar. Het totale resultaat komt dit jaar daar zelfs in de buurt, want er is nog een bijzondere bate van netto bijna 30 miljoen euro, veroorzaakt door verkoop van aandelen in de fusiebeurs Euronext.