Unilever lijdt niet onder dip economie

Voedings- en zeepfabrikant Unilever heeft weinig last van de teruggang van de wereldeconomie. Het Nederlands-Britse concern boekte in het derde kwartaal meer winst dan analisten hadden verwacht.

De winst steeg in het derde kwartaal met 5 procent tot 1,05 miljard euro (2,3 miljard gulden), bijzondere posten en goodwill niet meegerekend. Analisten hadden voorspeld dat de nettowinst van Unilever in deze periode gelijk zou blijven op één euro per aandeel. Het nettoresultaat bedroeg nu 1,06 euro per aandeel.

Unilever kreeg voor het eerst te maken met forse afschrijvingen op goodwill als gevolg van de overname afgelopen jaar van het Amerikaanse bedrijf Bestfoods. Samen met de forse rentelasten op de leningen die Unilever is aangegaan om die overname te betalen verlaagde dat de totale nettowinst met 44 procent tot 476 miljoen euro.

De omzet steeg 13 procent tot 13,6 miljard euro. De verkoop van diepvries- en ijsproducten, met name Ben & Jerry's, in Europa en de Verenigde Staten nam sterk toe door het warme weer. De hoge temperaturen dreven ook de afzet van frisdrank op, zoals Lipton Ice Tea. Mede daardoor steeg de autonome groei van Unilever in Europa met 6 procent. Het concern zag de afnemende economische groei alleen duidelijk terug in zijn resultaten in de VS: in Noord-Amerika groeide de autonome omzet maar met 2 procent.

Onzekerheid over de economie heeft een nadelige invloed op de verkoop van luxe-producten. Het concern merkte dat vooral aan de geringere verkoop van parfums in de VS, met name Calvin Klein. De totale parfumomzet van Unilever in Noord-Amerika liep met 152 miljoen gulden terug ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar. Die daling kost het concern 2 procent van de totale omzet in deze regio.

In Latijns Amerika steeg de omzet met 3 procent, dankzij de sterke groei in Mexico. Argentinië, dat te maken heeft met een zware economische crisis, deed het aanzienlijk slechter.

Ondanks de `moeilijkere marktomstandigheden' handhaaft Unilever de verwachting voor dit jaar dat de winstgroei iets meer dan 10 procent zal zijn. De koers van het fonds steeg vanmorgen met 2,75 procent tot 59,35 euro.