`Tsjetsjenen en Russen akkoord over eind oorlog'

Russische en Tsjetsjeense afgezanten hebben volgens de Russische krant Izvestija een voorlopig akkoord bereikt over een beëindiging van de strijd in Tsjetsjenië. Maar Russische regeringswoordvoerders hebben dat direct tegengesproken; wel werd toegegeven dat er met de Tsjetsjenen wordt gepraat.

De Izvestija wist gisteren te melden dat Achmed Zakajev, speciaal afgezant van de Tsjetsjeense rebellenregering van president Aslan Maschadov, en president Poetins speciale gezant in Tsjetsjenië, Viktor Kazantsev, het bij overleg in Rostov aan de Don eens waren geworden over een vrijgeleide voor Maschadov in ruil voor het staken van de strijd van de Tsjetsjenen. Maschadov zou ongehinderd naar een islamitisch land – mogelijk Maleisië – mogen vertrekken.

Kazantsev zelf sprak het bericht echter later gisteren tegen. ,,We praten [met de Tsjetsjenen] over ontmoetingen'', zei hij.

President Poetin, die eerder consequent elke vorm van onderhandelingen met het rebellenregime had uitgesloten, bood in september de Tsjetsjenen overleg over de beëindiging van de oorlog aan. Het enige onderwerp van gesprek zou daarbij moeten zijn onder welke omstandigheden de rebellen hun wapens zouden kunnen neerleggen.

De strijd in Tsjetsjenië ging intussen onderminderd voort. Gisteren werd gemeld dat in de voorgaande 24 uur acht Russische militairen waren gesneuveld bij hinderlagen van de rebellen en door landmijnen.

Voor het eerst heeft de Russische regering gisteren een totaalcijfer vrijgegeven van de verliezen in de tweede Tsjetsjeense oorlog, die in oktober 1999 begon met een Russische militaire invasie. Kremlin-woordvoerder Sergej Jastrzjembski meldde dat sinds oktober 1999 in totaal 3.438 Russische soldaten zijn gesneuveld en 11.661 gewond zijn geraakt. De verliezen van de Tsjetsjeense rebellen bedroegen volgens Jastrzjembski elfduizend doden. Tweeduizend Tsjetsjeense rebellen zouden nog actief zijn in de strijd.

De officiële Russische verliescijfers worden bestreden door Russische organisaties voor mensenrechten en door `de Moeders', een vereniging van moeders van soldaten die in Tsjetsjenië vechten. Zij baseren zich hoofdzakelijk op gegevens van familieleden van gesneuvelde militairen. Volgens deze organisaties is het werkelijke verliescijfer aan Russische zijde drie keer zo hoog als het officiële.