Technologie weer gevraagd op het Damrak

Op het Damrak waren zo waar de aandelen van bedrijven in de informatie- en communicatietechnologie weer gevraagd. Zij profiteerden een hoger gesloten Nasdaq gisteren en goed nieuws uit de branche. Het AEX-koersgemiddelde steeg bijna een procent naar 468,03 punten.

Ondanks de harde val in de consumptieve bestedingen in de VS hielden beleggers op Wall Street de moed er gisteren in. De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot uiteindelijk 188,76 punten hoger op 9263,90 punten, een stijging van 2,08 procent. De Nasdaq Composite eindigde zelfs ruim 3,3 procent hoger op 1746,30.

Op Beursplein 5 hadden onder meer fondsen als ASMI (plus 4,7 procent), ASML (plus 2,4 procent) en Philips (plus 3,8 procent) in de ochtend de weg omhoog gevonden. In de VS had de brancheorganisatie voor de halfgeleiderindustrie, Semi, gisteren bekendgemaakt dat de chipverkoop sinds het derde kwartaal van 2000 is gedaald met 44 procent. Dat lijkt slecht nieuws, maar de Semi meldde tevens dat er licht herstel in het laatste kwartaal te verwachten valt. Dat wijst er volgens kenners wellicht op dat het dieptepunt bijna bereikt is.

Dat de AEX-index, graadmeter voor de 25 hoofdfondsen, er beter bij lag, was ook te danken aan cijfers van steunpilaar Unilever. Het voedings- en zeepbedrijf had de winst met zo'n vijf procent zien stijgen. Waar beleggers vooral warm van werden, waren de woorden van bestuursvoorzitter A. Burgmans. Hij meldde dat het concern ondanks de mindere economische vooruitzichten vast houdt aan eerder uitgesproken verwachtingen. ,,Wij hebben vertrouwen dat we onze doelstellingen zullen halen.'' De zwaargewicht van de AEX noteerde vanmorgen een winst van zo'n 2,5 procent.

Een echte hoogvlieger was Versatel. De kabelaar publiceerde een lager dan verwacht nettoverlies. Het bedrijf handhaaft zijn eerder verlaagde verwachting voor het hele jaar 2001. Beleggers beloonden het fonds vanmorgen met een koerssprong van ruim 11 procent. In het kielzog van deze oprisping ging ook branchegenoot UPC omhoog, 1,7 procent.

Opmerkelijk was de koerstoename van handelshuis Hagemeyer. Dat kwam gisteren nabeurs met een winstwaarschuwing. Het bedrijf gaat 10 procent van zijn personeelsbestand schrappen. Het fonds werd er voor beloond, en steeg 1,25.

Op de andere Europese effectenbeurzen waren de stijgers onder de aandelenkoersen vanmorgen in de meerderheid. De stijging van de Dow-Jonesindex en die van de Nasdaq-beurs misten ook daar hun uitwerking niet.

In Londen opende de FTSE-index 0,75 procent hoger. Prudential stond in de aandacht. De tweede grootste verzekeraar in het VK, won in de ochtend 3,7 procent. De verkoop van de schadetak aan Credit Suisse Group zou het bedrijf 810 miljoen pond moeten opleveren dankzij toekomstige betalingen en vrijmaking van fondsen.

In Frankfurt opende de DAX-index enigszins aarzelend. Deutsche Bank stond daar hoger, ondank een relletje met de toezichthouder. De bank moet zich bij de beurstoezichthouder verantwoorden voor het uitlekken van kwartaalcijfers. De bank verraste beleggers eergisteren, een dag eerder dan voorgenomen, met de resultaten omdat een medewerker de informatie zou hebben onderschept en verspreid. Het aandeel steeg 1,1 procent.