Swingen in een sliert

Ik, ik, ik, roepen vijfentwintig jongens en meisjes op een pleintje in Amsterdam Zuidoost. Superskater Michel heeft net gevraagd wie een horde wil zijn. En dat willen alle kinderen die meedoen aan Fridaynight on Wheels, een skatetocht voor kinderen vanaf 8 jaar. Eerst springt Michel over drie kinderen die op de grond liggen. Dan worden het er vijf. En ten slotte kruipen acht kinderen dicht tegen elkaar, alsof ze sardientjes in een blikje zijn. Michel gaat op een afstandje staan, zet af, skate, springt en... het lukt! Iedereen klapt en gilt.

Michel is heel erg goed, zegt Yoram van der Vall (10), die aan de kant staat te kijken. Hij kan op twee wielen skaten en achteruit. Later wil Yoram het zelf ook kunnen. Daarom oefen ik bijna elke dag na school. Dat doen veel van de kinderen die deelnemen aan de skatetocht. Waarom vinden ze skaten zo leuk? Omdat het sportief is, zegt Luca Barak (9). Nee, omdat je veel kunstjes kan doen, roept Nelson Mooren (11). Omdat het lekker hard gaat, zegt Vincent Arrachart (10).

De skatetocht is georganiseerd door drie buurtcentra. Eén van de volwassenen die meegaat is Richard. Hij wilde al twee keer eerder een tocht doen, maar toen regende het en dan val je snel. Vandaag is het eindelijk droog. We gaan een soort acht skaten, vertelt Richard. We maken twee grote lussen, die op dezelfde plek beginnen en eindigen. Hij heeft een route uitgezocht over niet al te hobbelige paadjes. En langs huizen waar vaak kinderen voor de deur skaten. Zodat zij kunnen aanhaken.

Richard rijdt op een knalblauwe fiets met een karretje erachter. Daarop staat een box zo groot als een ijskast waaruit harde muziek komt. De kinderen skaten er achteraan, in een lange sliert. Dat is een grappig gezicht. Het is net het sprookje De rattenvanger van Hamelen. Het lekkerste nummer om op te skaten is Let me blow ya mind van Eve en Gwen Stefani, zegt Yoram. Je hoeft er niet te hard op te gaan en toch swingt het heel erg.

Dat er muziek is vinden veel kinderen leuk aan de tocht. Maar het is niet het enige. Ik skate al sinds mijn vierde , zegt Siloma Iman (8). Vaak met mijn broer, maar dit is gezelliger. Net reden er ook opeens een paar kinderen met fietsen en stepjes mee. En iedereen kijkt naar je. Miguel Soemodipoero (11) wil vooral kunstjes leren. Ik probeer al heel lang te slalommen, maar het lukte steeds niet. Andere kinderen hebben het hier voorgedaan en nu kan ik het. Eigenlijk is het heel makkelijk, je moet alleen het trucje weten.

Skatetochten voor volwassenen zijn al een paar jaar heel populair. In grote steden in Nederland en de rest van de wereld vind je ze iedere week. Soms doen er zelfs een paar honderd mensen aan mee. Voor kinderen zijn er wel af en toe kortere routes, maar speciale kindertochten worden in Nederland niet wekelijks georganiseerd.

Jammer, vindt Vincent Arrachart, want hij zou best vaker willen. Zelfs als het straks misschien gaat vriezen. Skaten is leuker dan schaatsen. Als je op ijs valt, glijd je door en botst iedereen tegen je aan. Hierbij niet, want op skates zitten remblokjes. En vallen doet niet zo'n pijn omdat je beschermers aan hebt. Heeft hij tijdens de tocht nog last gehad van kinderen die stuntten en stoer deden? Nee, hoor. Niemand vind zichzelf de beste. Dan kan je beter in je eentje gaan skaten.

Wil je ook een keer meedoen aan Fridaynight on Wheels? Bel dan naar Buurtcentrum De Bonte Kraai, tel. 020-3989650. De volgende tocht is waarschijnlijk in het voorjaar. Op de site van Skatebond Nederland vind je een agenda met kidstours in de rest van het land: www.skatebond.nl.

    • Eveline Stoel