Selectie Televisie & Radio

ACTUALITEITEN

De achtste dag. Reportages over modeontwerpster Cindy van den Bremen die een aantal moderne hoofddoeken voor islamitische vrouwen heeft ontworpen en een buschauffeur in Noordwijk die de passagiers van zijn streekbus tot christen tracht te bekeren. Ned.3, 20.02-20.30u.

Nova. Onder meer in de studio een gesprek met Paul Rosenmöller van GroenLinks over de afbrokkelende steun in Europa voor het inzetten van grondtroepen in Afghanistan. Ned.3, 22.28-22.55u.

DOCUMENTAIRES

Het familiediner. Zie TV-vooraf. Ned.1, 21.02-21.33u.

Zembla. Steeds meer Nederlandse drugskoeriers worden in het buitenland gepakt. Met sommige landen bestaan afspraken dat Nederlandse gevangenen na verloop van tijd hun straf in Nederland mogen uitzitten. Maar de straffen in het buitenland zijn vaak hoger. Omdat de veroordeelden in Marokko bij aankomst in Nederland vaak meteen naar huis mochten is er een conflict ontstaan. Een reconstructie. Ned.3, 21.15-21.50u.

PRAATPROGRAMMA

De leugen regeert. Debat tussen programmaproducent John de Mol en eindredacteur Bart Nijpels van het programma Reporter over de uitzending waarin De Mol van het kunstmatig opvoeren van kosten werd beschuldigd. Ook een gesprek met H. van Geene van het Efraïm-genootschap over het einde der tijden. Ned.3, 20.30-21.15u.

Nieuws aan tafel. TV-presentator Karel van de Graaf, presentatrice Aldith Hunkar en fractievoorzitter van de SP in de Tweede Kamer Jan Marijnissen praten over de oorlog in Afghanistan, de opvattingen van imam Haselhoef over homoseksuelen en het weggooien van voedsel. RTL5, 21.30-22.30u.

Barend & Van Dorp. Gasten zijn striptekenaar Toon van Driel en schrijfster Renate Dorrestein. De Canadese zangeres Sarah Harmer treedt op. RTL4, 22.30-23.30u.

AMUSEMENT

De televisiejaren. Bekende Nederlanders halen aan de hand van fragmenten uit 1987 onder andere herinneringen op over de Campagne Vrij veilig, stop aids, Madonna in de Kuip en de winst van Ajax in de Europacup 2. Ned.1, 18.00-18.33u.

Taxi. Eerste aflevering van een nieuwe reeks met verborgen camera opgenomen taxigesprekken. Zie TV-vooraf. Ned.1, 21.33-22.03u.

Andermans veren. Nederlands cabaret met vanavond fragmenten over het thema travestie met onder anderen Freek de Jonge, Snip en Snap, Annie de Rooij, Jiskefet, Arjan Ederveen en Albert Mol. Ned.1, 22.03-22.37u.

FILM

While You Were Sleeping (John Turteltaub, 1995, VS). Romantische komedie annex feel-good-movie is promotiefilm voor een warm gezinsleven. Alleenstaande loketbeambte Sandra Bullock wordt abusievelijk aangezien voor de verloofde van een in coma geraakte zakenman en wordt liefderijk opgenomen door haar onbekende familieleden. ARD, 20.15-21.55u., tweetalig.

Life with Mikey / Give Me a Break (James Lapine, 1993, VS). Komisch vehikel voor Michael J. Fox grossiert in `schattigheid'. Voormalig kindsterretje Fox wordt eindelijk volwassen dankzij opgedrongen zorg over 10-jarig zakkenrolstertje dat carrière maakt in commercials. Net5, 20.30-22.10u., met reclame.

For Your Eyes Only (John Glen, 1981, Engeland). IJdele zelfparodiëring kenmerkt James Bondfilm met Roger Moore. Hij verplaatst zich dit keer in een gele 2CV en doet veel aan wintersport. SBS6, 20.30-23.10u., met reclame.

Tombstone (George P. Cosmatos, 1993, VS). Western biedt de zoveelste versie van het gevecht dat Wyatt Earp en Doc Holiday op de OK Corral met het bandietengespuis leverden, maar is vooral een orgie van explosies, valse snorren en verkeerd begrepen romantische clichés. Met Kurt Russell. VRT, 21.35-23.43u.

Blade (Stephen Norrington, 1998, VS). Door Theo van de Sande gedraaide actiethriller gaat geen enkel vampiercliché uit de weg. Wesley Snipes voert eenmansoorlog tegen vampiergemeenschap die een groot deel van de mensensamenleving blijkt te bestieren. Yorin, 22.00-0.20u., met reclame.

Folks! (Ted Kotcheff, 1992, VS). In brede kring als smakeloos en mislukt beschouwde komedie waarin door vrouw en kinderen verlaten beurshandelaar Tom Selleck zijn seniele vader Don Ameche een handje helpt bij diens zelfmoordpoging. RTL5, 22.30-0.30u., onderbroken door reclame.

. Lost Highway (David Lynch, 1997, VS). Bill Pullman, die zijn vrouw Patricia Arquette heeft vermoord, verandert in de cel zomaar in een ander (Balthazar Getty), in broeierige filmdroom waarin tijd en ruimte en oorzaak en gevolg stijlvol uit het lood worden geslagen. Canvas, 23.30-1.40u.

. Don't Look Now (Nicolas Roeg, 1973, Engeland/Italië). Bloedstollende, visueel bijzonder aantrekkelijke occulte thriller, naar verhaal van Daphne du Maurier. Donald Sutherland en Julie Christie zoeken in Venetië langs paranormale weg contact met hun verdronken dochtertje. Met klassieke vrijscène. Net5, 23.40-1.40u., onderbroken door reclame.

. Le petit voleur (Erick Zonca, 1999, Frankrijk). Tweede, voor de televisie gemaakte film van de regisseur van La vie revée des anges (1998), het bejubelde portret van twee zwervende jongedames, gaat andermaal over een buitenbeentje. Ontslagen bakkersknecht wil wraak nemen op de samenleving en zoekt zelfdestructief zijn heil in de kleine criminaliteit. Nauwgezet en korrelig. Ned.3, 23.50-0.55u.

House of Cards (Michael Lessac, 1993, VS). Familiedrama lijkt op disease-of-the-week-tv-film. Na dood van vader vertoont zes-jarige dochter van Kathleen Turner autistisch gedrag. Jeugdpsychiater Tommy Lee Jones bekvecht met Turner over de diagnose. RTL4, 0.15-2.15u., met reclame.

Percy's Progress / It's Not the Size That Counts (Ralph Thomas, 1974, Engeland). Vervolg op Percy (1971) is zo mogelijk nog infantielere klucht. Wereldwijd toegeslagen impotentie blijft één man bespaard. BBC1, 2.00-3.30u.

Krummerne (Sven Methling, 1991, Denemarken). Verdienstelijke jeugdfilm. Veelgeplaagd jochie ontpopt zich dankzij bankrovers tot held. Morgen, Ketnet, 9.25-10.55u.

Jivaro (Edward Ludwig, 1954, VS). Fernando Lamas en Rhonda Fleming zoeken een schat in jungle vol koppensnellers. Morgen, SBS6, 9.35-11.10u., met reclame.

Abe Lincoln in Illinois / Spirit of the People (John Cromwell, 1940, VS). Fragmentarische biografie van de president als een jongeman. Raymond Massey speelde de titelrol ook al in het succesvolle gelijknamige toneelstuk. Morgen, BBC2, 10.00-11.50u.

RADIO

Kunststof. Misdaadjournalist Peter R. de Vries vertelt over zijn nieuwe serie uitzendingen bij SBS6. Ook het wekelijks gesprek met staatssecretaris voor de media Rick van der Ploeg. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van galeriehouder in ruste Bram van den Heuvel in Amsterdam besprekingen van de de roman Het sexuele leven van Catherine M. (Catherine Millet), de tentoonstelling Dansen in het Amsterdams historisch museum en de cd Invincible van Michael Jackson. In het tweede uur het eerste deel van een serie over Glas in lood met aandacht voor de religieuze kunst van de Vlaamse glazenier Staf Pyl. Heere Heeresma sluit de week. 747AM, 22.02-24.00u.

Bomans & Bomans. Vierde deel van een tiendelige serie over het leven van schrijver Godfried Bomans. In deze aflevering gaat het om de katholieke gezelligheid waar Bomans maar maar niet genoeg van kon krijgen. Radio 1, 0.04-0.45u.

Nachtvluchten. Herhaling van de eerder uitgezonden programma's met de Leidse astronoom Vincent Icke, de moleculair bioloog Ronald Plasterk, recensent en schrijver Hans Warren en in het laatste uur het programma Spiegels waarin imam Abdullah Haselhoef de doodstraf voor praktiserende homoseksuelen verdedigt. Radio 1, 3.04-7.00u.