Schalken wint ook van leider wereldranglijst

Sjeng Schalken heeft gisteren voor een verrassing gezorgd door de Braziliaan Gustavo Kuerten in de Masters Series in Parijs te verslaan. De Nederlander had in de achtste finale drie sets nodig om de nummer één van de wereld te verslaan: 4-6, 6-4 en 6-4.

Schalken is bezig aan een opmerkelijke zegereeks. Afgelopen zondag schreef hij het toernooi van Stockholm op zijn naam. In Parijs versloeg de tennisser woensdag het Amerikaanse talent Andy Roddick. De 25-jarige Schalken had niet eerder van Kuerten gewonnen. In de zeven voorgaande ontmoetingen ging hij steeds onderuit.

,,Drie of vier keer was dat op het nippertje, de andere keren kreeg ik een pak op de broek'', zei Schalken na afloop van zijn eerste zege op Kuerten. De Nederlander kreeg daarbij behoorlijke steun van de Franse toeschouwers. Zij kenden hem nog wel van de Davis-Cupontmoeting tussen beide landen. ,,Het was een vrije dag hier, veel mensen waren gekomen om Kuerten te zien, maar ze kregen Sjeng te zien.''

Kuerten en Schalken speelden een mooie partij, waarin lange rally's te zien waren. ,,We speelden allebei veel backhandwinners langs de lijn. In de eerste set brak hij me op een lullig moment, 5-4, waardoor het zijn kant op leek te gaan, maar daarna kreeg ik de Stockholm-vorm weer terug.''

Schalken won vervolgens beide sets. Kuerten, de nummer één van de wereldranglijst, kampt al langer met een stevige vormcrisis. Hij won sinds de US Open slechts één wedstrijd. In Parijs klopte hij in de tweede ronde de Tsjech Ulihrach. De Braziliaan hoopte dat daarmee eindelijk een einde kwam een belabberde reeks resultaten, maar Schalken weigerde mee te werken aan Kuertens herstel.

,,Hij had een paar keer in de eerste ronde van een toernooi verloren, maar toch was hij vandaag tevreden over zijn eigen spel'', zei Schalken. ,,Hij gaf mij ook alle krediet voor de overwinning.''

Op het eerste oog leek de overwinning van Schalken krap, maar de statistieken maakten duidelijk dat de Nederlander het beste van het spel had. Zo had hij tien breakpoints, terwijl Kuerten slechts twee mogelijkheden had om te `breken'. Vooral op de tweede service van de Braziliaan kreeg de Limburger legio kansen.

In de kwartfinale stuit Schalken op de Zweed Andreas Vinciguerra die de Russische titelverdediger Marat Safin uit het toernooi sloeg, 6-4 en 6-4. Schalken heeft ook nog niet eerder van Vinciguerra gewonnen. In 1999 vond de tot nu toe enige ontmoeting plaats tussen beide tennissers. De Zweed was in het toernooi van Sjanghai toen met 6-4 en 6-4 te sterk. ,,Een goeie speler, met een sterke forehand. Hij heeft van Safin gewonnen, dus ook hij is in vorm'', zei Schalken gisteren.