Ramsj

Sophie Lissitzky-Küppers: El Lissitzky. Gebonden, Verlag der Kunst 1992, van ƒ189,– voor ƒ75,–. Roelants Nijmegen

Bijzonder boek over de Russische schilder, architect en bovenal typograaf El Lissitzky (1890-1941), een van de toonaangevende avant-gardekunstenaars uit het begin van de vorige eeuw. Boek werd begin jaren zestig geschreven en samengesteld door zijn weduwe (die in die tijd verbannen was naar Novosibirsk), en voor het eerst gepubliceerd in Oost-Duitsland in 1967. Naast een biografisch gedeelte bevat het boek een schitterend overzicht van het grafische werk van El Lissitzky. Bij Roelants en ook bij De Bengel in Dordrecht is nog een ander bijzonder kunstboek te vinden: Franz Marc, Horses van Christian von Holst, een studie over de vele schilderijen en tekeningen van paarden die Marc tijdens zijn korte leven maakte (1880-1916, hij stierf als soldaat in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog). Van ƒ114,50 voor ƒ47,50.

    • Henk Lagerwaard