Ramsj

Giorgio Vasari: De levens van de grootste schilders, beeldhouwers en architecten. Gebonden, Contact 1998, van ƒ99,– voor ƒ25,–. Steven Sterk Utrecht. Scheltema Amsterdam

In 1550 verscheen de eerste editie van dit beroemde standaardwerk, geschreven door de Florentijnse schilder-architect Vasari (1511-1574). Een representatieve selectie van ruim dertig `levens' komt aan bod in deze Nederlandse uitgave: vanaf Giotto en Lorenzetti uit het begin van de veertiende eeuw tot aan Michelangelo, een tijdgenoot van Vasari en door hem beschouwd als het `goddelijke' hoogtepunt van een ontwikkeling die 250 jaar eerder bij Giotto was begonnen. Bij De Boekenmarkt ligt een deeltje uit de aardige reeks Man & Music: The renaissance van Iain Fenlon, met uitgebreide aandacht voor het toenmalige muziekleven in Rome en Venetië. Van ƒ42,50 voor ƒ19,90.

    • Henk Lagerwaard