Overheid in trek bij bankpersoneel

Bankpersoneel heeft weer interesse voor een baan bij een van de opsporingsdiensten van de overheid. De Economische Controle Dienst (ECD) en de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD), hebben vanuit de bankensector, waar fors wordt gereorganiseerd, veel respons gekregen op openstaande vacatures.

,,Wij hebben op onze advertenties meer dan duizend reacties gekregen, vooral vanuit de bancaire sector, waar het onrustig is vanwege reorganisaties'', zegt een woordvoerder van de ECD. De ECD en FIOD, sinds 1999 samengevoegd, zijn op dit moment op zoek naar 107 nieuwe medewerkers. Deze opsporingsdiensten hebben lange tijd moeite gehad om gekwalificeerd personeel te vinden. De organisaties raakten doorgaans eerder mensen kwijt aan het beter betalende bedrijfsleven.

Door de verslechterende economische omstandigheden zijn veel banken, waaronder ABN Amro en Rabobank, verwikkeld in ingrijpende saneringen. ABN Amro wil dat tegen eind 2004 zo'n achtduizend van de ruim dertigduizend medewerkers de bank hebben verlaten.

Van de 107 vacatures bij de opsporingsdiensten zijn er 65 bestemd voor de ECD. Deze dienst doet doorgaans, in opdracht van het openbaar ministerie (OM), onderzoek naar financiële fraude. ,,We hebben extra mensen nodig voor onderzoek naar onder meer faillissements- en beleggingsfraude. Ook gaat een deel van de nieuwe medewerkers zich bezighouden met de chemiebranche [de productie van XTC]. En dan is er natuurlijk ook nog capaciteit nodig voor onderzoek naar handel met voorkennis.'' De rest van de vacatures heeft betrekking op functies bij de FIOD.

Het openbaar ministerie stelde onlangs nog dat de ECD meer mensen en expertise moet krijgen voor onderzoek in voorkenniszaken. Het Amsterdamse parket kampt zelf met een tekort aan mankracht bij de aanpak van voorkennisaffaires.

    • Philip de Wit