Obligatiehouders onder druk bij sanering Versatel

Obligatiehouders van Versatel zijn verder onder druk gekomen om alsnog akkoord te gaan met een drastische schuldsanering. Het Amsterdamse telecombedrijf maakte vanochtend tegenvallende omzetcijfers bekend en schetste een somber toekomstbeeld.

Versatel publiceerde voor opening van de beurs een omzetgroei van kwartaal op kwartaal van 3 procent, terwijl analisten rekenden op een toename van bijna 6 procent. Daardoor is de kans dat obligaties in de toekomst door Versatel worden afbetaald kleiner geworden, aldus analist B. Siebrand van SNS Securities.

Versatel maakte onlangs bekend zijn schuldenlast van 1,7 miljard euro te willen verlagen tot 170 miljoen euro door obligaties terug te kopen in ruil voor contant geld (300 miljoen euro) en nieuwe eigen aandelen. Veel obligatiehouders vinden het bod laag, zo meldde de Financial Times eerder deze week. Volgens Siebrand zullen zij, na de publicatie van de kwartaalcijfers, eerder geneigd zijn alsnog akkoord te gaan.

De obligatiehouders moeten op uiterlijk 6 november, over vier dagen, beslissen of ze hun schuldpapier aanbieden of niet.

Versatels verlies voor afschrijvingen en rente was in het derde kwartaal met 12 miljoen euro kleiner dan verwacht. Gemiddeld rekenden analisten op een verlies van 15 miljoen euro. Versatel slaagt er goed in zijn kosten onder controle te houden, zo verklaart Siebrand het resultaat.

Versatel heeft steeds gezegd, ook in het vorige kwartaal, dat het in het eerste kwartaal van volgend jaar een positief bedrijfsresultaat zal behalen. Vanochtend wilde Versatel geen voorspellingen meer doen. ,,We gaan de leidraden voor volgend jaar niet bespreken'', aldus woordvoerder M. Lazar tijdens een telefonische persconferentie.