Nederlander geeft in eerste 8 maanden 2001 minder uit

Nederlandders hebben in de eerste acht maanden van dit jaar 1,7 procent meer geconsumeerd dan in dezelfde periode in 2000. Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek vanmorgen bekendgemaakt. De groei is flink lager dan in 2000 toen de toename over het hele jaar 3,5 procent bedroeg.

In de periode van januari tot eind augustus gaven consumenten 2,8 procent meer uit aan goederen. Aan duurzame goederen echter, zoals de inrichting van het huis, auto's en schoenen werd 0,4 procent minder uitgegeven dan in dezelfde periode in 2000. Deze afname werd gecompenseerd door hogere uitgaven aan bijvoorbeeld kleding, huishoudelijke artikelen en consumentenelektreonica, aldus het CBS. Het voegde eraan toe dat er in alle maanden, behalve juli, minder aan vervoermiddelen werd uitgegeven.

De bestedingen aan diensten blijven duidelijk achter bij vorig jaar. De groei in de eerste acht maanden van 2001 was 2,6 procent, terwijl de stijging over heel 2000 nog 3,6 procent bedroeg. De groei is minder bij vervoers- en communicatiediensten. Het CBS meldt verder dat de bestedingen in restaurants en voor financiële diensten ook licht daalt. De uitgaven aan medische diensten stijgen.

De uitgaven van consumenten beleefden in augustus een opleving met een stijging van 2,4 procent. In juli was de stijging slechts 1,5 procent, in het eerste kwartaal 1,3 procent en in het tweede 1,9 procent.

De consumptieve bestedingen waren de laatste jaren, samen met de export, de belangrijkste motor van de Nederlandse economie. De economie is ook aan het afzwakken. Het Centraal Planbureau zei gisteren dat de economie dit jaar met nog maar 1,5 procent zal groeien.

Het Centraal Planbureau heeft eerder dit jaar voorspeld dat de economie dit jaar met 2 procent zou groeien. De investeringen zullen volgend jaar met 0,25 procent krimpen en de werkloosheid zal oplopen. De vakbonden worden nu opgeroepen hun looneisen te matigen.