Met zijn allen op zoek naar Marc

Vijfenveertig vrijwilligers hielpen Miriam Spriet uit Putte gisteren bij een vergeefse zoektocht naar haar vermiste man. Plus een handvol agenten.

Met liters niet opgedronken cola en een zak overgebleven krentenbollen kwam Miriam Spriet gisteren terug van een speurtocht naar haar man Marc, die sinds vorige week woensdag vermist is. ,,Ik wist ook niet wie zelf wat mee zou nemen en wie niet'', verzucht de vrouw. Een paar kratten met voedsel gaan terug de bijkeuken in.

Zo'n vijfenveertig vrijwilligers en een handvol agenten hielpen haar gisteren zoeken in het Moretiusbos en het Domein van Thillo bij het Brabantse Putte. Marc Spriet (43) was vorige week woendag niet thuis toen één van zijn zoons uit school kwam. De jongen waarschuwde zijn moeder, die bij zijn jongste broer in het ziekenhuis was. De jongen was net geopereerd aan een hersentumor. Miriam Spriet: ,,Ik zei dat hij onze kennissen moest bellen, maar die bleken hem niet gezien te hebben. Daarna is hij samen met een vriendin van mij met de auto gaan zoeken. 's Avonds om tien uur hadden ze hem nog niet gevonden.'' Een dag later deden ze aangifte.

De vrijwillers moesten gisterochtend door een dichtbegroeid terrein speuren. Een vriendin van een collega van Marc, Karin Arnouts, vond het ,,net een survivaltocht''. ,,Je hebt totaal geen overzicht over het gebied. Het staat daar vol rododendrons en er zijn veel greppels. Sommige slootjes waren wel een halve meter breed. Het gras stond wel een meter hoog en was nog nat.''

Tijdens de tocht zijn er wel wat spullen gevonden, maar niks daarvan wordt in verband gebracht met Marc. ,,We vonden een lege fles, een fiets, een emmer, een jerrycan en een zakdoek. Dat was erg spannend, maar de hond die de dingen besnuffelde reageerde er niet op.''

Toch wist het gezelschap de sfeer erin te houden. Miriam: ,,We waren niet bang en er is heel wat gelachen hoor. Het verdriet komt later denk ik pas.'' De twee hebben geen flauw idee waar Marc is. ,,We zijn vijftien jaar getrouwd, dan ken je elkaar toch wel''. De enige aanleiding die Miriam ziet voor het vertrek van haar man is de operatie van hun zoon. ,,Mogelijk is dat hem teveel.'' Marc was de maandag voor de vermissing nog erg vrolijk, vertelt Karin. ,,Ze waren op bezoek. Erg gezellig.''

Karin is boos op de Nederlandse politie. ,,Wij hebben zelf het initiatief voor de zoektocht moeten nemen, dat had de politie toch moeten doen?'' Miriam vult aan: ,,We hadden afgesproken gisterochtend om negen uur te vertrekken.'' De politie moest toen nog toestemming voor de tocht gaan vragen aan de grondeigenaren, waardoor de zoektocht anderhalf uur later moest beginnen. De politie zegt dat er ,,onvoldoende aanwijzingen'' waren om eerder op dat terrein te gaan zoeken. Bovendien was het wachten op toestemming van justitie om het privé-terrein te mogen betreden. Miriam: ,,Maar we hebben wel een groter gebied doorzocht dan gepland was. Nu de gouden kroon op ons werk nog.''

    • Merel Dado