Megawati roept op tot gevechtspauze

President Megawati Soekarnoputri van Indonesië heeft gisteren afstand genomen van de Amerikaanse aanvallen op Afghanistan en opgeroepen tot een gevechtspauze tijdens de islamitische vastenmaand Ramadam en de kerstdagen.

Tegenover de jaarlijkse zitting van het 700 leden tellende Volkscongres, het hoogste college van staat, zei Megawati dat ,,een langdurige militaire aanval niet alleen contraproductief is, maar ook de mondiale coalitie ter bestrijding van het terrorisme kan verzwakken''. Ze noemde noch de Verenigde Staten noch Afghanistan, maar liet er geen twijfel over bestaan dat zij sprak over de huidige militaire acties tegen het Talibaanbewind in Afghanistan.

De president zei dat ,,internationaal terrorisme, door wie ook begaan, voor welk doel dan ook, onaanvaardbaar is voor de beschaafde wereld'' en dat ,,degenen die erbij betrokken zijn zich voor de rechter moeten verantwoorden''. Zij noemde het ,,ieders plicht om tegen vermeende daders bewijzen te verzamelen die de wereld kunnen overtuigen voordat concrete maatregelen worden genomen''. Haar rede oogstte luid applaus van de congresleden.

Megawati riep op ,,de aanvallen die op dit moment worden uitgevoerd om verdachten van terreur op te sporen en die tot gevolg hebben dat steeds meer onschuldige mensen slachtoffer worden, niet voort te zetten tijdens de heilige maand Ramadan (die medio november begint) en de kerstdagen''.

Megawati heeft de terreuraanvallen van 11 september op New York en Washington snel en ondubbelzinnig veroordeeld en zegde tijdens een onderhoud met de Amerikaanse president Bush steun toe voor diens `oorlog tegen het terrorisme'. Toen de VS op 7 oktober in de tegenaanval gingen, sprak haar regering `diepe bezorgdheid' uit. Dat vond de gematigde hoofdstroom van de Indonesische islamieten – de grootste moslimgemeenschap ter wereld – een te mild oordeel. Megawati staat onder zware druk om het Amerikaanse offensief te veroordelen, maar is voor herstel van de door crisis geplaagde economie aangewezen op Amerikaanse hulp.