Juan Bosch (92) overleden

In Santo Domingo is gisteren op 92-jarige leeftijd Juan Bosch overleden, voormalig president van de Dominicaanse Republiek. Bosch' was maar zeven maanden president, in 1962 en 1963, na de moord op dictator Rafael Trujillo, die het land 31 jaar met ijzeren vuist had geregeerd. Maar hij werd in de jaren zestig bekend als een `tweede Castro', die na zijn aantreden (na gewonnen verkiezingen) een reeks ambitieuze hervormingen lanceerde. Dat bracht het leger in het geweer: Bosch werd afgezet. Toen hij in 1965 met een tegencoup trachtte weer aan de macht te komen, stuurde de Amerikaanse president Lyndon Johnson 42.000 militairen om het Dominicaanse leger te helpen dat te verhinderen. Als gevolg van grootscheepse fraude door president Joaquin Balaguer mislukte in 1990 een nieuwe poging van Bosch om staatshoofd te worden.