Houellebecq: geen fatwa, geen prijs, wel weer klacht

De nieuwe roman Plateforme van Michel Houellebecq is het bekendste boek dat niet is genomineerd voor de Prix Goncourt, de meest prestigieuze romanprijs van Frankrijk, die maandag wordt toegekend. Tot veler verbazing staat het spraakmakende boek, een wrange lofzang op de seksindustrie in de Derde Wereld, niet op de shortlist die de Académie Goncourt dinsdag vaststelde. Daarop staan wel: Michel Braudeau (L'interprétation des singes), Pierrette Fleutiaux (Des phrases courtes, ma chérie), Marc Lambron (Etrangers dans la nuit), Alain Robbe-Grillet (La reprise) en Jean-Christophe Rufin (Rouge Brésil).

De commotie rondom Plateforme duurt echter onverminderd voort: op 20 december worden de auteur en zijn uitgever verwacht voor het tribunaal van Carpentras. Daar heeft de `Assosacion promouvoir' een klacht ingediend omdat vermeend pornografische passages in het boek de minderjarige kinderen van de eisers geschokt zouden hebben, meldt Le Monde. Zij zien het boek als een aanval op de menselijke waardigheid en willen geen verbod op het boek, maar wel een schadevergoeding. Voorzitter van de `association' is André Bonnet, politiek actief voor de Mouvement National Republicain, een afsplitsing van het extreem-rechtse Front National.

Publicitair overschaduwd door de aanslagen in New York en Washington zijn de excuses die vertegenwoordigers van Flammarion, de uitgever van Houellebecq, op 11 september in een Parijse moskee hebben aangeboden voor de kwetsende teksten over moslims in Plateforme en vergelijkbare uitspraken van Houellebecq in interviews. Dat deden zij als reactie op juridische stappen van Franse moslimorganisaties, die overigens het idee van een fatwa, een religieuze uitspraak tegen Houellebecq, afwezen.

    • Arjen Fortuin