Halloween dit jaar niet zo erg

Het jaarlijkse griezel-en-snoepophaalfeest Halloween, dat woensdag in Amerika gevierd werd, was minder eng dan normaal. Afgehakte benen en hoofden waren dit jaar niet zo populair voor het versieren van huizen. Na de vreselijke ramp van 11 september, waarbij vliegtuigen in gebouwen vlogen en meer dan 4.000 mensen zijn omgekomen, hebben velen zich ingehouden. Het engste wat ik in de buurt heb gezien zijn graftombes in de tuin en onze buren hebben een enorme robotpop aan een touw uit het raam gehangen.

Iedereen was het wel er over eens dat Halloween moest worden gevierd. Het is voor kinderen het leukste feest na Kerstmis. President Bush moedigt iedereen al weken aan om gewoon z'n gang te gaan. Vooral niet bang thuis blijven zitten.

Amerikaanse kinderen zijn dol op Halloween omdat zij veel snoep ophalen. Zij gaan verkleed langs de huizen, bellen aan, roepen `trick-or-treat' (geef iets lekkers of ik haal een grap uit) en graaien dan in een grote bak met snoep. Hoe meer huizen, hoe meer snoep natuurlijk. Oudere kinderen (vanaf 12 jaar) organiseren griezelfeesten, gaan naar spookhuizen of kijken naar enge films. Ook veel volwassenen houden van Halloween-party's waar iedereen verkleed moet komen. Op die feesten worden prijzen uitgereikt aan degene die het engst, het gemeenst of het bloederigst is aangekleed.

Het verkleden is ook voor de kinderen een belangrijk deel van Halloween. Prinses, Dracula en Spiderman waren altijd favoriet. Dit jaar raakten de brandweer- en politiekostuums snel uitverkocht. Zij zijn de nieuwe helden van Amerika. De dokter en verpleegster waren opnieuw in trek, net als kostuums in de kleuren van de Amerikaanse vlag. De verkleedwinkels, die vóór de aanslagen hadden ingekocht, bleven met de meeste griezelpakken zitten.

De naam Halloween komt van All Hallows Eve, de avond vóór Allerheiligen (All Hallows) dat op 1 november valt. De rooms-katholieke kerk eert dan haar heiligen. En vroeger geloofden de Kelten, een oud volk dat in Engeland leefde, dat de avond voor Allerheiligen de zielen van de doden terugkwamen op aarde op zoek naar nieuwe, levende lichamen. Mensen verkleedden zich om te doen of ze zelf spook waren, om maar te zorgen dat de geesten aan hen voorbij gingen. Daar komt het enge verkleedidee vandaan.

Tegenwoordig gaat Halloween begin oktober van start, als de pompoenen in de winkels komen. Ze worden buiten voor het huis neergezet. Sommige worden versierd met kralen, veertjes of verf. Andere worden uitgehold en krijgen (enge) gezichten. Met een kaars binnenin is het net een lampion.

Het leukst is zelf pompoenen te gaan plukken. De boeren bij wie dat kan zijn ook getroffen door de ramp van 11 september: de meeste schoolreisjes zijn afgezegd uit angst voor nieuwe aanslagen. Duizenden pompoenen rotten nu in de velden. Misschien zijn volgend jaar de skeletten, bloederige messen, spoken en heksen weer terug in de tuinen. Maar voorlopig is het een beetje oorlog in Amerika en daarom was Halloween dit jaar een beetje minder spooky.