FC Twente krijgt Grasshoppers net niet op de knieën

FC Twente heeft zich gisteravond na een spannende inhaalrace net niet geplaatst voor de derde ronde van het UEFA-Cuptoernooi. In Enschede won de thuisploeg na een 3-0 tussenstand met 4-2 van Grasshoppers, dat in Zwitserland twee weken geleden met 4-1 had gezegevierd.

In het uitverkochte Arke-stadion revancheerde Twente zich voor de slechte resultaten in de eredivisie en de ruime uitnederlaag in Zürich. De ploeg van trainer Van 't Schip ontkrachtte de voorspelling dat zij moeilijk tot scoren komt. Gezien het aantal doelkansen had de score hoger kunnen uitvallen.

De Enschedese aanhang, die zich de afgelopen weken in woord en gebaar kritisch had uitgelaten over de prestaties, stond als één man achter het elftal. Zelfs toen FC Twente was uitgeschakeld, bleven de supporters hossen en zingen. Volgens Van 't Schip had zijn ploeg in elk geval krediet opgebouwd.

De trainer had zijn elftal opgedragen alles-of-niets te spelen. De aanvallende tactiek pakte aanvankelijk goed uit. In de pauze leidde Twente met 2-0. Van der Laan en Cairo waren de doelpuntenmakers. Een kwartier na rust zorgde El Brazi voor 3-0. Met deze score zou FC Twente zich hebben geplaatst voor de volgende ronde.

In de resterende speeltijd had de onervaren ploeg de zenuwen niet in bedwang, wat resulteerde in verdedigingsfouten. Halverwege de tweede helft scoorde oud-international Chapuisat voor Grasshoppers. Dankzij een tweede treffer van aanvoerder Van der Laan leek FC Twente tien minuten voor het einde van de reguliere speeltijd een verlenging af te dwingen. Even later zorgde Benjani voor het beslissende tegendoelpunt. FC Twente moest in vijf minuten twee keer scoren, wat een onmogelijke opgave bleek.

Roda JC heeft zich wel geplaatst voor de derde ronde van het UEFA-Cuptoernooi. In het Bloomfield-stadion van Maccabi Tel Aviv kon de Limburgse ploeg zich een 2-1 nederlaag veroorloven. In Kerkrade had Roda twee weken geleden met 4-1 gewonnen. Met PSV en Feyenoord is Roda de enige Nederlandse deelnemer in de twee Europese bekertoernooien.

De verwachte stormloop van de Israëliërs bleef gisteren uit. Na de vroege openingstreffer van Lawal beperkte Roda zich tot verdedigen en spaarzaam counteren. Er sloop gemakzucht in de ploeg van trainer Leekens, wiens aanwijzingen geen effect sorteerden. Vlak voor rust zorgde Biton voor de gelijkmaker. Dezelfde speler maakte een kwartier na rust zijn tweede doelpunt van de avond.

FC Utrecht had na de eerdere 3-1 nederlaag op eigen veld niet genoeg aan een 0-0 gelijkspel bij Parma. De Italiaanse ploeg, bijgestaan door slechts achtduizend toeschouwers, deed niet zijn best de trouwe fans een leuke avond te bezorgen. FC Utrecht toonde zich tevreden met het gelijkspel en bedankte na afloop de duizend meegereisde supporters op uitbundige wijze.

In strijd met het mislukte duel in de Galgenwaard speelde FC Utrecht gisteravond niet op de aanval in Parma. In de verdediging beleefde de 20-jarige Schut een verdienstelijk debuut in een Europa-Cupduel. Hij verving aanvaller Van den Bergh die werd opgeofferd aan de defensieve tactiek. In de dug-out van Parma verving interim-trainer Carmignani de eerder deze week vertrokken hoofdtrainer Ulivieri.