Erasmus

In zijn bespreking van de nieuwe bloemlezing uit de Colloquia van Erasmus (Boeken, 26.10.01) schrijft H. Brandt Corstius: `Op basis van deze stukken zou je een heel boek over Erasmus En De Vrouw kunnen samenstellen. Nee, hij deelt niet het antivrouwisme dat in zijn tijd onder katholieke geestelijken [...] hoogtij vierde.' Ja, dat eerste zou kunnen en dat is ook wel gedaan. Alleen krijg je dan wel een heel eenzijdig beeld van Erasmus.

In zijn andere geschriften, bijvoorbeeld in zijn Adagia en in zijn brieven, stelt hij zich meestal heel wat vrouwonvriendelijker op. Daar keert ook telkens de suggestie terug dat vrouwen vanwege hun bijgelovigheid en lichtgelovigheid een gemakkelijke prooi van de genoemde geestelijken en vooral van de (bedel)monniken zijn, ja zich als een soort `groupies' van deze heren gedragen.

    • A.V.N. van Woerden