Eigen zuil eerst

Jan-Michiel Hessels weet wel waarom hij is gevraagd als voorzitter van de programmacommissie van het CDA. Als voormalig bestuursvoorzitter van winkelconcern VendexKBB heeft hij immers een `mensenbedrijf' geleid, zei hij bij de lancering van het program. En politiek gaat nu eenmaal over mensen.

Is Hessels niet bij uitstek dé man om paal en perk te stellen aan de bijna onstuitbare opkomst van het `marktdenken', een typisch Paars kenmerk? Zelf is de gewezen topman voorstander voor een middenpositie tussen VVD en PvdA.

De `kille' markt lost echt niet alle problemen op, weet hij. Ook bij VendexKBB was het belang van de aandeelhouders naar zijn zeggen nooit zaligmakend. En dat is gezien de koersval van VendexKBB en de verzelfstandigde dochters, supermarktketen Laurus en uitzendbureau Vedior, nog zwak uitgedrukt. Een beetje verdacht was Hessels bij de CDA-keuzeheren natuurlijk wel: hij is ook president-commissaris van effectenbeurs Euronext, het hol van de kapitalistische leeuw.

Met het vertrek van zijn fractieleider én zijn partijvoorzitter steekt het CDA het bedrijfsleven trouwens naar de kroon. Bij Laurus, waar Hessels commissaris is, en bij Vedior was het net zo'n duiventil.

Boze tongen beweren dat zijn strategisch inzicht zelfs nog een wild politiek plan baarde.

Vendex is gesplitst in een uitzend-, warenhuis- en supermarktbedrijf. Lekker duidelijk voor beleggers. Déja vu voor het CDA? Splitsen. Lekker duidelijk voor de katholieke, protestante en gereformeerde kiezer: ieder zijn zuil.

    • Erik van der Walle