Duitsers naar Spelen met anti-antraxmiddel

De Duitse afvaardiging die in februari meedoet aan de Olympische Winterspelen in Salt Lake City neemt een grote hoeveelheid van het anti-miltvuurmedicijn Cipro mee naar de VS. Dat heeft de arts van de Duitse schaatsbond, Volker Smasal, gisteren in Berlijn laten weten.

Volgens Smasal zal het wegens de kosten bijna onmogelijk zijn om voor elk lid van de olympische delegatie voldoende pillen mee te nemen. Een kuur van zestig dagen kost duizend gulden.

Landen die deelnemen aan de Winterspelen moeten bij SLOC, het olympisch organisatiecomite, gedetailleerd aangeven welke en hoeveel geneesmiddelen zij in de bagage hebben. Het door de Duitse chemiegigant Bayer geproduceerde middel tegen miltvuur (antrax) is overigens in de Verenigde Staten zelf ook volop verkrijgbaar. Smasal zegt het medicijn mee te nemen om de olympische sporters gerust te stellen.

De maatregel is genomen op advies van dr. Manfred Kindermann, chef van de Duitse olympische artsen. Kinderman heeft ook geadviseerd geen voedselsupplementen te gebruiken. Die kunnen stoffen bevatten die op de dopinglijst van het IOC staan.

Het gebruik van bepaalde eiwitpreparaten en creatine is toegestaan. Smasal: ,,Als sporters daar heil in zien, raden we aan die middelen te laten controleren bij het dopinglaboratorium. Dat kan verrassingen bij de dopingcontrole voorkomen.''