DNB scherpt interne beleggingsregels aan

De Nederlandsche Bank (DNB) gaat de interne regels voor zijn medewerkers met betrekking tot beleggen aanscherpen. De toezichthouder op de bankensector wil daarmee zijn voorbeeldfunctie extra onderstrepen.

Dat heeft een DNB-woordvoerder gisteren desgevraagd bevestigd. ,,Je merkt dat het onderwerp in de financiële wereld in de aandacht staat. En als je zelf als toezichthouder van de banken ook op dat gebied meer eist, dan moet je ook het goede voorbeeld geven'', aldus een woordvoerder.

Het beleid, waarmee misbruik van voorkennis moet worden voorkomen, van de bank gaat daarmee lijnrecht in tegen de aanpak van de andere toezichthouder, de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE). De beurswaakhond meldde eergisteren dat het de beleggingsregels voor eigen personeel fors heeft verruimd.

Personeel van DNB mag niet beleggen in aandelen van banken en financiële conglomeraten, met bancaire activiteiten. Een keer per jaar moeten de medewerkers een overzicht van hun beleggingen aan een compliance officer, een vertrouwenspersoon, overleggen. Daarnaast is er nog een selectere groep, met onder meer medewerkers van onderdeel toezicht, die elke transactie direct moet melden bij de compliance officer.

,,Het regime wordt strenger. Wij hebben een externe compliance officer, en die krijgt straks meer bevoegdheden'', aldus de zegsman. Hoe de aanscherping er uit gaat zien, kan de woordvoerder nog niet zeggen. Bij de STE mocht het personeel voorheen beperkt beleggen, in bijvoorbeeld beleggingsfondsen. Nu mag het personeel ook in aandelen beleggen, alleen niet in fondsen die onderwerp van onderzoek zijn bij de beurswaakhond.

    • Philip de Wit