Deutsche Bank rommelig, maar sterk

De pogingen van Deutsche Bank om de resultaten over het derde kwartaal bekend te maken hadden niets met Teutoonse efficiency gemeen, maar des te meer met chaos. Nadat een ingewijde van tevoren de belangrijkste cijfers had onthuld, kwam de Duitse bank met zeer karige informatie en hield zij vast aan de eerder vastgestelde datum voor volledige openbaarmaking. De website van Deutsche crashte toen de cijfers eindelijk naar buiten werden gebracht.

Toch mag dit alles de aandacht niet afleiden van het feit dat het wel sterke cijfers waren. De inkomsten van Deutsche blijven goed op peil, ondanks de moeilijke omstandigheden die voor een deel veroorzaakt worden door Deutsche's gevoeligheid voor wispelturige financiële markten. De operationele kosten lijken ook onder controle te zijn. Ze zijn van kwartaal op kwartaal zelfs met 8 procent gedaald.

Als er al een probleem bestaat, is het dat Deutsche te veel blijft vertrouwen op de inkomsten uit de effectenhandel, die omhoog gingen door onverwachte winsten op put-opties die waren uitgeschreven op de grote beleggingsportefeuille van de bank. De commissies hierop daalden met 12 procent van kwartaal op kwartaal. Maar zelfs na aftrek van deze onverwachte baten bedroeg de stijging van de operationele winst nog steeds 17 procent.

Bovendien is Deutsche begonnen zijn kostenprobleem aan te pakken. De bank wil 3.300 personeelsleden ontslaan bij zijn divisies voor particuliere bankzaken en voor vermogensbeheer, waar de inkomstendaling zonder meer desastreus is geweest. Vergeleken met eind vorig jaar zijn de vergoedingen en commissies een kwart gedaald.

Toch blijven er vragen. Zal Deutsche zich echt aan zijn herstructureringsbelofte houden? Haar staat van dienst op dat terrein is niet bemoedigend. En brengt het concern de kosten bij de zakenbankdivisie werkelijk in die mate terug die de cijfers suggereren? Of slaagt de bank er gewoonweg niet in om hard genoeg te groeien? Deutsche is duidelijk favoriet in de aangeslagen Duitse banksector. Beleggers moeten zich afvragen of de bank ook meer kan zijn dan dat.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Jonathan Ford