De taxi rijdt weer bij de NCRV

Taxi, het tien jaar oude candid camera-programma, is vanaf vanavond terug van weggeweest bij de NCRV. Roek Lips is er al sinds de gouden tijd met Maarten Spanjer bij betrokken: ,,Het is de mooiste talkshow op tv. Heel mooie verhalen van gewone mensen die je heel authentiek in beeld brengt.''

Lips is verantwoordelijk voor het `infotainment' bij de NCRV. ,,Het genre is heel breed: van echte amusementsprogramma's als Zo vader, zo zoon, via Felderhof, Blik op de weg, naar de Rijdende rechter, Man bijt hond en de Nationale Nieuwsquiz. Pas bij het actualiteitenprogramma Netwerk houdt het op.'' De NCRV doet veel aan infotainment. ,,Het grote entertainment, zoals de Ted de Braakshows, hebben we laten vallen en het pure amusement om het amusement laten we graag over aan de commerciëlen en de andere omroepen. Als je alleen zware informatie brengt, ben je binnen de kortste keren een latenight-producent. Infotainment moet bij ons wel ergens over gaan zoals bij Blik op de weg en de Rijdende rechter waar je ongemerkt iets van opsteekt. Taxi is een mengeling van ontroering en mooie verhalen. Het is feel good-tv, waar weer behoefte aan is, naast alle ellende van de Big Brother-reality die gelukkig op zijn retour is.''

Toch zie je in Taxi ook privé-emoties waar je als kijker weinig mee te maken hebt, zoals vanavond de man die net een week weet dat hij vader wordt en volgende week een huilende vrouw wier moeder kleding brengt naar Koerdische vluchtelingen in Irak.

Daar had de NCRV toch beter een documentaire over kunnen maken?

,,Dat hebben we overwogen, maar dit is authentiek en gewoon goed. Daar kan Netwerk niets aan toevoegen. Infotainment mag van tijd tot tijd best ongelooflijk serieus zijn.''

Ondanks het succes hield de NCRV twee jaar geleden op met Taxi. Lips: ,,Het had niet meer de kwaliteit die wij nodig vinden. Het programma was te bekend en we wilden verre blijven van mensen in de val lokken.'' RTL4 nam het programma over en daar sloegen volgens Lips de stoppen pas goed door. ,,Het zag er goedkoop uit en mensen prikken daar doorheen. Nu is het lang genoeg geleden en hoeven we geen kunstgrepen meer uit te halen zoals leuke mensen opsporen en met een smoes in de taxi krijgen. We zijn in het hele land met taxicentrales meegereden en het leverde genoeg bruikbare verhalen op.''

Bruikbaar zijn verhalen met een kop en een staart, zegt Lips. ,,En de mensen moeten toestemming geven en soms is iemand dronken en moet je hem ondanks die toestemming tegen zichzelf beschermen. Maar ook als iemand driemaal zijn handtekening heeft gezet en hij wil later niet dat we het uitzenden, dan doen we dat niet. Maar dat gebeurt heel zelden.''

,,Taxi moest helemaal terug naar de kern'', zegt Lips. Keep it stupid simple, zoals wel vaker geldt bij tv.'' Joris Linssen is na Hans Kesting, Loes Luca, Yvonne van den Hurk, Michiel Romeijn en Wilfried de Jong de nieuwe chauffeur op de taxi met 5 verborgen camera's. ,,We hebben bewust niemand uit de cabarethoek genomen en iemand gezocht met een natuurlijke nieuwsgierigheid die zichzelf niet hoeft te profileren met typetjes. Joris treedt wel op als Ome Cor met een programma met levensliederen, maar wij kennen hem vooral als de regisseur van de NCRV-serie Mensen van de thuishulp waarin hij van gewone mensen helden wist te maken.''

Taxi, NCRV, Ned.1, 21.33-22.03u.

    • Dirk Limburg