Barszcz

De broers van een vriendje van mij, en ook zijn vader, waren bietenkokers. Elke dag, behalve zondag. Altijd waren ze bezig om van harde rauwe rode bieten zachte gekookte rode bieten te maken. Want de mensen wilden zelf geen bieten koken. Nog steeds niet. Omdat het te lang duurt, of omdat hun pan rood wordt. Toch is zelfgekookte biet lekkerder dan die de broers van mijn vriendje kookten. Jammer, maar waar. Soms ben ik benieuwd of die broers wel van hun eigen bieten hielden. Te laat om het ze te vragen, want ze zullen nu wel uitgekookt zijn. Veel mensen vinden biet niet lekker, maar veel mensen hebben niet altijd gelijk.

Koop een grote ongekookte biet. Snij het groen eraf, maar snij niet in de biet zelf. Leg de biet in een rode pan en giet er water bij tot hij bedekt is. Koken maar! Een klein uur is genoeg. Biet eruit. Af laten koelen en schil eraf halen. Glimmende blote biet blijft over. Wat maken we ervan? Bietensoep natuurlijk.

Bietensoep is Russisch en beroemd. Maar eigenlijk is het Poolse soep en hebben de Russen hem gepikt. Wij pikken hem weer van de Russen. Veel mensen noemen hem borscht. Maar je weet inmiddels hoe dat zit met veel mensen. Daarom zeggen wij er barszcz tegen. Niet makkelijk. Het begint met de biet zelf. In plakken snijden, en die weer in een soort dikke lucifers. Bakken in een klont boter, tien minuten. Samen met een klein gesneden ui en een (ook in lucifervorm) gesneden rauwe wortel en aardappel. Nu heb je een pannetje bouillon nodig. Van vlees of kip. Alleen van groenten kan ook. Daar gaan de gebakken biet en de rest in. Plus een eetlepel lekkere azijn. Er moet zout en peper bij en een laurierblad mag ook. En wat peterselie, en zie je toevallig een takje dille (dat is een geurig groen kruid) gooi je het er ook in. Bij barszcz mag van alles. Dertig minuten rustig laten koken. Proeven.

Als de soep te zuur is, doe je er een beetje honing bij. Is hij te zoet, weer een beetje azijn.

Zet een kom zure room op tafel en wat kleingesneden bieslook. Eerst de soep in het bord en dan de room en de bieslook. Alles tegelijk op je lepel. Poolser kan het niet!

    • Philip Mechanicus