Argentinië in acute nood door schuld

President Fernando de la Rúa van Argentinië heeft gisteravond in een tv-toespraak voor het Argentijnse volk toegegeven dat het land in een acute schuldennood verkeert.

,,Wij hebben in de wereld geen krediet meer'', zei de president. Om de Argentijnse economie voor de ondergang te behoeden maakte hij een nieuw reddingsplan bekend. Beleggers zal worden gevraagd om genoegen te nemen met een lagere rentevergoeding. Zij kunnen een deel van hun obligaties (tegen 11 procent rente) inruilen voor nieuwe obligaties tegen een lagere rente (7 procent) maar met een solider onderpand. Het onderpand dat hij voor de beleggers in de aanbieding heeft zijn de Argentijnse belastingopbrengsten.

Met dit nieuwe plan, het zoveelste op rij, hoopt de president zo'n 4 miljard dollar (10 miljard gulden) te besparen, waarmee hij aan een deel van de jaarlijkse schuldverplichtingen van bijna 10 miljard dollar kan voldoen.

Grote vraag is volgens sommige analisten of de beleggers met het onderpand genoegen nemen, laat staan met de lagere rentevergoeding. Volgens waarnemers komt het plan op de bekentenis neer dat Argentinië de obligaties met 11 procent rente niet meer kan afbetalen. Onduidelijk is waar de president de rest van het geld (zes miljard dollar aan schuldverplichtingen) vandaan zal halen. Bezuinigingen stuiten tot nu toe op fel verzet in de Argentijnse samenleving.

Argentinië bezwijkt bijna onder een buitenlandse schuldenlast van 132 miljard dollar. Daarvan bestaat 58 miljard dollar uit obligaties bij buitenlandse investeerders. Daarnaast staat nog eens 37 miljard dollar aan obligaties uit bij binnenlandse beleggers. Wegens de penibele toestand van de Argentijnse economie ligt de gemiddelde risicopremie op deze obligaties inmiddels 23 procentpunten hoger dan die op Amerikaanse staatsobligaties. Hiermee is het niveau gepasseerd dat ten tijde van de Mexicaanse `tequila-crisis' in maart 1995 de financiële wereldmarkten bijna deed instorten.

De drie grote kredietbeoordelaars in de wereld hebben gedreigd dat zij Argentinië in gebreke zullen stellen – ook al kan het aan zijn schuldverplichtingen voldoen – indien de Argentijnse regering niet met solide garanties voor de nieuwe obligaties komt. Volgens analisten is het niet waarschijnlijk dat de kredietbeoordelaars de belastingopbrengsten als zo'n garantie zullen beschouwen. Dat zou betekenen dat Argentinië zijn kredietwaardigheid helemaal verliest.