2,20371

Politie: tijdstip invoering `idioot'

Met nog maar zestig dagen te gaan tot de invoering van de euro, heeft korpschef B. Welten van het Groningse politiekorps bedacht dat het tijdstip van de invoering, 1 januari, ,,een tikkeltje idioot' is.

Welten bedoelt het goed, onderstreept zijn woordvoerder. De korpschef wilde met zijn uitlating, gedaan tijdens een overleg over de invoering, duidelijk maken dat het plan van het `stuwmeer van opgespaarde vrije dagen' af te komen, in het water dreigt te vallen. Veel agenten wilden in de periode rond Oud & Nieuw hun vrije dagen opnemen, maar nu worden de verloven ingetrokken. ,,Eerdere grote gebeurtenissen zoals de MKZ-crisis hebben extra inspanningen van het korps gevraagd, en voor extra openstaande verlofdagen gezorgd. De euro komt daar nu nog bij.' In de weken na Kerst draait het korps op volle sterkte.

Daar komt bij dat de dagen in deze periode `het kortst duren'. De Groningse politiewoordvoerder: ,,Daglicht is schaars in de dagen rondom de invoering van de nieuwe munt. Lieden die het daglicht niet kunnen verdragen, werken nou eenmaal graag in het donker.'

Basisschool rekent nog niet met euro

Dit schooljaar heeft 45 procent van de Nederlandse basisscholen nog geen rekenmethode aangeschaft waar guldens door euro's zijn vervangen. Dit blijkt uit cijfers van Uitgeverij Malmberg, marktleider op het gebied van onderwijsboeken. Het aanschaffen van nieuw lesmatriaal kost zo'n 18 duizend gulden, ,,een dure aankoop voor een basisschool', zegt J. den Otter eindverantwoordelijk voor het basisonderwijs bij Malmberg.

,,Basisscholen moeten acht jaar met een lesmethode doen, stel nou dat een school vier jaar geleden nieuw rekematriaal heeft aangeschaft dan is er geen geld voor nieuwe boeken.' Het Ministerie van Onderwijs heeft 330 miljoen gulden extra ter beschikking gesteld voor de aanschaf van nieuwe boeken. Volgens Otter zijn weinig basisscholen hiervan op de hoogte ,,het is ook veel te laat bekend geworden.' Basisschool De Waterkant in Amsterdam is dit schooljaar wel begonnen met nieuw rekenmateriaal. ,,Omdat de euro vanaf 1 januari in gaat, vonden wij het een verplichting', vertelt directeur Rene Udo. Het rekenen met euro's is voor de kinderen niet makkelijk zegt leerkracht Wim Beerman van de Waterkant. ,,Het kwartje valt weg, we kunnen dus niet meer zeggen dat 25 cent een vierde van een gulden is. We moeten nu met 20 cent rekenen, dat is een vijfde van een gulden, dat vinden kinderen lastig. Met de invoering van de euro komt de 1 cent weer terug, dat betekent meer achter de komma rekenen.'

Redactie Freek Staps. Met een bijdrage van Juliette Vasterman. Economie@nrc.nl