Wat moet ik verder doen om me voor te bereiden op de euro?

In principe niets. De meeste omschakelingen naar de euro gaan vanzelf. Banken zetten tegoeden om in euro, werkgevers betalen salarissen uit in euro, automatenhandelaren bouwen hun automaten om zodat ze euro's accepteren, de belastingdienst int voortaan belastingen in euro's, bedrijven sturen rekeningen en acceptgirokaarten met eurobedragen, enzovoort.

U hoeft ook geen contracten aan te passen. Voor alle contracten die u hebt getekend waarin bedragen in guldens genoemd worden, variërend van huur- of koopcontracten tot de polisvoorwaarden van verzekeringen, geldt vanaf 1 januari 2002 automatisch de tegenwaarde van die bedragen in euro's. Uw huisbaas kan de invoering van de euro dus niet aanwenden om de huur te verhogen en verzekeraars mogen het eigen risico van een verzekering niet naar boven afronden tot een mooi rond eurobedrag, zonder daarover met u een nieuw contract af te sluiten. Ook voor uw hypotheek of pensioen verandert er niets. In feite gaat de invoering van de euro vanzelf en hebt u er geen omkijken naar.