VS-delegatie Qatar loopt gevaar

Leden van de Amerikaanse delegatie voor de ministeriële conferentie van de WTO (Wereldhandelsorganisatie), van 9 tot 13 november in Qatar, moeten oppassen voor terroristische eenheden in het land. Dat hebben de delegatieleden (leden van het Congres, de Amerikaanse regering en zakenlieden) te horen gekregen op geheime veiligheidsbriefings. De Amerikaanse krant The Washington Post bericht vandaag over de bijeenkomsten op grond van anonieme bronnen.

De delegatieleden is verteld dat ze bij aankomst in Qatar een gasmasker, medicijnen en een radio krijgen. Volgens de krant heeft een deel van de delegatieleden daarna besloten niet mee te gaan naar Qatar. De Amerikaanse delegatie zou intussen zijn teruggebracht van 150 naar 50 leden. Deelnemers aan de briefing is verteld dat een expert in vrachtwagenbommen mogelijk het land is binnengekomen. Er is ook gesproken over de mogelijkheid dat een vliegtuig het conferentiecentrum in Doha, de hoofstad van Qatar, zou kunnen aanvallen of binnenvliegen. De Amerikaanse vice-president, Dick Cheney, heeft de emir van Qatar ruim een week geleden telefonisch laten weten dat de bijeenkomst daar zal doorgaan.

Volgens de Financial Times hebben Amerikaanse inlichtingendiensten Cheney gewaarschuwd voor de veiligheidsrisico's van de top in Qatar. De vice-president vreest dat het afblazen van de top islamitische landen zou beledigen die de oorlog in Afghanistan steunen.

Het telefoontje van Cheney aan de emir kwam kort voordat directeur-generaal Mike Moore van de WTO een bezoek bracht aan Qatar. Moore had de top willen afblazen, maar toen hij over de Amerikaanse opstelling vernam, is dat plan teruggedraaid.

zeeslagpagina 18