`Unplugged' spelen

Lara Croft, The Sims, Doom, Myst. Spelletjes zijn spelletjes niet meer sinds de opkomst van de computer en digitale games. Het spelbord is vervangen door de monitor, het huiskamergezelschap door het keyboard, de joystick of anonieme internetgebruikers. Nieuwe `unplugged' spelletjes, zoals bordspellen op internet tegenwoordig worden genoemd, kwamen wel uit, zoals De Kolonisten van Catan, maar braken niet zo massaal door als Monopoly, Risk of Triviant in het verleden. Spelletjes spelen doe je hoogstens elektronisch op de computer tijdens een micropauze op het werk of op de Playstation, om even te ontspannen. Of op de mobiele telefoon in de tram of bus wie kent Snake, gespeeld op de Nokia-telefoons, inmiddels niet?

Het ouderwetse bordspel leek voorgoed verdrongen door al dat druk-druk-drukke, mobiele werkleven. En ook in de vrije tijd schaarden we ons niet meer rond de open haard: de vele disco's, megafeesten en talloze nieuwe loungerestaurants raakten de laatste jaren overbevolkt. Maar er is een kentering. Huisinterieurs worden weer aangekleed in warme kleuren, veel zachte, harige stoffen en comfortabele meubels. De cafés zijn al niet minder knus. Het cocoonen lijkt weer in opkomst, kortom. En thuis en in die cafés worden zowaar steeds vaker weer gezellig bordspelletjes gespeeld.

In Moko bijvoorbeeld: het moderne café-restaurant aan het Amsterdamse Amstelveld is ingericht met jaren-zeventigmeubels in beige en bruin en aquaria met bontgekleurde vissen. De bijzettafels worden, ook lekker ouderwets, gebruikt om op te schaken of mens-erger-je-nieten. Dat laatste spel ligt bovendien prominent naast de felrode doos op het tafeltje waar twee jonge, hippe meisjes zitten te eten. Het is geen uitzondering: in steeds meer cafés worden de ouderwetse bordspelletjes uit de kast gehaald. En Mens-erger-je-niet dook laatst zelfs op in de soapserie Goede Tijden, Slechte Tijden.

Terug naar de unplugged games dus? Het zou zomaar kunnen. Tijdens het Spellenspektakel dat dit weekend in Eindhoven plaatsvindt, worden in elk geval allerlei gezelschapsspeltoernooien gehouden, waaronder voor de tweede maal het Europees kampioenschap bordspellen. Ook worden er nieuwe bordspelletjes gepresenteerd die de bezoekers kunnen uitproberen. Tien jaar geleden kwam er maar een handvol mensen op deze consumentenbeurs af; nu worden er zo'n 13.000 verwacht. En, zo vertelt Karin Hallebeek, marketingmanager van Jumbo, de spellenfabrikant die onder meer Mens-erger-je-niet uitgeeft: ,,Voor het eerst sinds jaren zit er weer een stijgende lijn in de verkoop van bordspellen.'' Dit jaar verkocht Jumbo dertig procent meer spellen dan vorig jaar. Van Mens-erger-je-niet zijn de verkoopcijfers afgelopen jaar gestegen van 50.000 tot 60.000. Misschien alleen al omdat het motto zo goed past bij de snel ontvlambare samenleving van nu.

Spellenspektakel: 2, 3 en 4 nov in het Beursgebouw, Lardinoisstraat 1, Eindhoven (naast het Centraal Station). Open: vr 12-22u, za 10-20u, zo 10-18u. Entree: ƒ17,50, kinderen 6-12 jr ƒ12,50, kinderen t/m 5 jr gratis. Inl: www.spellenspektakel.nl.

    • Lukas Keijser